Pyron och konfettin har fungerat som den ska i genrepen. Foto: Sari Gustafsson/Lehtikuva

I kväll gäller det för Krista

Både vadslagningsfirmorna och den församlade Eurovisionspressen på plats i Malmö är överens: Finland går till final i Eurovision Song Contest i år.

I kväll är kvällen som Krista Siegfrids övat inför och väntat på ända sedan segern i Tävlingen för ny musik den 9 februari. Klockan 22 sänds den andra semifinalen i Eurovision Song Contest, då tio bidrag av sjutton går vidare till lördagens stora final. Just nu ligger Finlands bidrag på en tiondeplats på vadslagningslistorna – i toppen ligger fortfarande Danmark följt av Norge och Ukraina. Också i tippningen i presscentret i Malmö är de församlade medierna och fansen övertygade om att Krista tar sig till final. Finland låg i går på en femteplats på listan över länderna som tros går vidare.

Webbfråga: Går Krista vidare till final?

På plats i Malmö fortsätter Krista att göra PR för sitt bidrag genom att under dagen klämma in intervjuer till utländska medier. Under hotellfrukosten i morse hann hon prata med en schweizisk journalist, och senare står Österrike i turen samt en intervju för den tyska tidningen Bild. På plats i Malmö finns nu hela Kristas familj: mamma, syster, två bröder samt pojkvännen Yle X3M-journalisten Janne Grönroos som vill stå utanför Eurovisionsyran och avböjer intervjuer.

Ingen efterfest

Den finländska delegationen åker till arenan till klockan 13 för att delta i det sista genrepet som startar klockan 15 svensk tid. Inför kvällens tv-sändning kommer Krista att tillbringa två timmar i sminket. Går bidraget vidare väntar presskonferensen tillsammans med de övriga finalisterna efter tv-sändningen. Därefter åker Team Ding Dong troligen direkt tillbaka till hotellet, enligt den finländska delegationens presschef Aila Havia-Venäläinen. Det blir alltså knappast någon efterfest på Euroclub.

– Nej, efter en så här lång arbetsdag blir det nog att åka direkt tillbaka tillhotellet, tror Havia-Venäläinen.

Gårdagens två genrep gick bra. Klänningen är samma rockflickiga tylldröm som i UMK – för designen står Joona Huotari. Det har varit lite tekniska bekymmer med att få pyrotekniken och konfettiregnet att fungera som det ska i numret, men i går klickade även detta.

– Beträffande konfettin ville vi inte att den skulle vara så explosiv utan mera hjärtformad, och det är den nu, förklarar Havia-Venäläinen.

Rösten och kyssen

Också Kristas röst har repat sig efter några dagars vila.

– Jag är i bra skick, jag är back in the game nu, kommenterar hon själv.

Vad var det som hände egentligen?

– Jag blev bara hes och överansträngd. Det är så mycket. Här gör vi både gigs och tränar, vi gör upp till fyrtio intervjuer per dag och sedan är vi ute och härjar med gänget, så det är klart att rösten blir trött, säger hon.

Den omtalade kyssen i slutet av låten – den hon ger till sin kvinnliga dansare och som kan tolkas som ett ställningstagande – har värdbolaget SVT aldrig kommenterat eller diskuterat på något vis, enligt Krista.

– Det är nog bara alla andra som gör den till en big deal. Vi har inga problem med den och det har inte de (SVT) heller, säger hon.

Hur kom ni på idén att göra den?

– Team Ding Dong står bakom den och vi kom på det allihop tillsammans nu under våren.

Hur ska man tolka den?

– Man får tolka den som man vill. Vi vill göra en fin show och hela vårt nummer handlar om kärlek. Nu är det 2013 och då får man kyssa vem man vill!