HBL:s praoelever Noomi Währn (till vänster) och Josephine Hellbom.

Enkät: Behövs skolidrottstävlingar?

Skriv ut
Finlands svenska idrott håller inte med HBL:s praoelever om att skolmästerskapen är fel sätt att aktivera elever. Vad tycker du?

I måndagens HBL skriver praoeleverna Noomi Währn och Josephine Hellbom ett kritiskt inlägg om skolidrottstävlingar. Som 15-åringar upplever de att idrottstävlingarna ordnas för de redan frälsta, och deras kartläggning av vilka tävlingar skolorna deltar i visar att det beror på elevernas intressen.

"Att engagera eleverna att röra på sig mera fungerar därför inte i verkligheten – största delen av dem som är med i skollaget är elever som redan spelar i ett lag på fritiden. Eftersom turneringen är en tävling så är det upp till skolan att välja vem som kommer med och naturligtvis väljs de bästa idrottarna. De som inte håller på med någon sport på fritiden har alltså mindre chans att vara med och delta", skriver flickorna. Du kan läsa hela deras inlägg här.

I onsdagens HBL svarar Finlands svenska idrott på kritiken.

"Skolmästerskapen fyller fortfarande en funktion vad gäller känslan av sammanhållning och ger skoleleverna en första bekantskap med tävlingsverksamhet. Det är tryggt att starta tävlingskarriären inom ramen för sin egen skola", står det i insändaren undertecknad av Christel Raunio och Christel Lundström. Läs hela insändaren här.

Nu vill vi höra flera åsikter om skolidrottstävlingarna. Svara på vår enkät eller kommentera under den här artikeln. Det går också att mejla dagbok@hbl.fi om ni har konstruktiva förslag eller vill dela era erfarenheter – positiva eller negativa.