Vad tycker du att biblioteket ska heta?

Skriv ut
Sex tävlingsbidrag återstår i arkitekttävlingen om centrumbiblioteket i Helsingfors. Rösta på din favorit här. Bilderna är insatta i kronologisk ordning. Du kan också ge namnförslag i kommentarsfältet här under.

Rejält över 500 arkitektbyråer såväl i Finland som utomlands ritade och planerade och lämnade sedan in förslag i tävlingen om Helsingfors nya centrumbibliotek. Så stort intresse har ingen tidigare arkitekttävling väckt i Finland.

Av dem gallrade juryn i höstas bort praktiskt taget alla och valde sex till finalen. Varje förslag är anonymt och det är först när valet är gjort som man öppnar kuverten som avslöjar vem som står bakom signaturerna.

Nya skisser till påseende

Tävlingen är nu i sitt sista skede. Sedan urvalet i november har finalisterna finslipat och justerat sina förslag och de nya skisserna samt miniatyrmodellerna finns att se på Mejlans konstmuseum.

Vinnaren offentliggörs i juni och för att ge användarna, det vill säga allmänheten som besöker biblioteket, en möjlighet att påverka det slutliga beslutet, vill byggherren, Helsingfors stad få kommentarer om finalisterna. Idén är att juryn ska få en sammanfattning av åsikterna.

De sex bidragen ställs ut i konstmuséet i Mejlans fram till den 5 april. Utställningen öppnar igen den 2 april efter påskhelgen.

Mer information om tävlingen finns på stadens tävlingssida.

Du kan även ge namnförslag i kommentarsfältet här under, eftersom byggnaden inte kommer att heta Centrumbiblioteket!