I dag blev Krista Siegfrids intervjuad av sin idol Mark Levengood. Foto: Heidi Hakala/Lehtikuva

Stort intresse för Krista i Malmö

Om förhandsintresset för ett Eurovisionsbidrag står i korrelation med framgången i tävlingen kan det gå mycket bra för Krista Siegfrids i Eurovision Song Contest i år. Intresset för Finlands bidrag har inte varit lika stort sedan Lordi 2006, och Krista får så många intervjuförfrågningar att hon inte hinner med alla.

Det råder febril aktivitet i lobbyn på hotellet Radisson Blu i centrala Malmö. Genast när man kommer in känner man av stämningen, laddningen, energin. Människor står i grupper och pratar, väntar, iakttar, antecknar. Det är journalister, fotografer och Eurovisionsfans som alla vill ha en bit av den som uppståndelsen kretsar kring. Ett blonderat yrväder som är en av de artister i årets Eurovision Song Contest som fått mest uppmärksamhet på plats i Malmö.

Det rör sig förstås om Finlands Krista Siegfrids och hennes Las Vegas-bröllopsnummer Marry Me. I dag är hon undantagsvis inte klädd i brudklänning – det har annars varit en ny varje dag i Malmö. I stället har alla sex i hennes showgrupp Team Ding Dong  likadana chockrosa onepieceoveraller på sig.

I dag är första dagen Krista ger intervjuer den här veckan. Rösten tog stryk under invigningsceremonin i söndags då så många journalister ville ha en kommentar av henne. För varje artist var det beräknat 20 minuters intervjutid på röda mattan. Krista höll på och gav intervjuer i nästan en timme. Sedan i söndags har det därför varit sång- och talförbud med inställda framträdanden och intervjuer som följd. Men i dag är rösten åter i skick, vilket är tur med tanke på att det är två generalrepetitioner under dagen inför torsdagens semifinal.

Carola med koreografi

Krista prioriterar att göra PR för sitt bidrag i utländska medier. Den församlade finländska pressen får finna sig i att betrakta uppståndelsen från sidan, och med tur kanske hinna sticka in någon snabb fråga till Krista mellan de inbokade intervjuerna. Tidigare under dagen var norska Verdens Gang på besök, och nu dyker ett filmteam från SVT:s fredagsunderhållning Hela Sveriges fredag upp för att göra en intervju. Krista kopplar på sitt mest sprudlande humör och filmteamet verkar charmade av hennes spontanitet.

– Du är så härlig, jag gillar dig! utbrister programledaren Malin Olsson.

Intervjun slutar med att Krista springer och hämtar sitt team för att göra sin favoritschlager, Carolas Fångad av en stormvind, för tv-kamerorna med färdigt inövad koreografi och allt. Efter att SVT fått sitt är det raskt dags för nästa intervju, den här gången med den svenska nyhetsbyrån TT Spektra.

Den finländska delegationens informatör Aila Havia-Venäläinen räknar upp länderna som visat intresse för Krista: förutom de nordiska grannarna är det journalister från Tyskland, Storbritannien, Spanien, Australien, Irland, Malta och Azerbajdzjan.

– Hon får så många förfrågningar att hon inte hinner med dem alla, hon är tvungen att tacka nej till vissa. Så här mycket uppmärksamhet har Finlands bidrag inte fått sedan Lordi, de senaste åren har varit ganska så lugna, säger Havia-Venäläinen.

Internationellt bidrag

När Mark Levengood dyker upp utanför hotellet med ett filmteam för att göra en intervju med Krista för programmet Live: Studio Eurovision står plötsligt två stjärnor i rampljuset.

– Jag tycker du är ljuvlig! säger Krista till Mark och de poserar tillsammans medan fotograferna flockas kring dem. Också Levengood får skriva autografer och är dagen till ära klädd i en T-tröja med Arja Saijonmaa-tryck.

Mark tänker åka i väg till Malmö arena med Krista och göra intervjun på tumanhand med henne, men han stannar vänligt upp för att besvara frågan hur man blir populär i Sverige.

– Framför allt genom att vara sig själv. Det har Finland också varit genom alla åren i Eurovisionen, det har bara av någon anledning inte gett tillräckligt med poäng. I Sverige pratar man fortfarande om bidrag som Kojos Nuku pommiin och Fredi & Friends Pump-Pump. I år har Finland ett väldigt internationellt bidrag. Det har inte Finland stämplat i pannan, utan kunde lika gärna vara England eller Holland.

Intervjun för Live: Studio Eurovision sänds i SVT1 kl. 21 på torsdag.
Intervjun i Hela Sveriges fredag sänds i SVT1 kl. 21 på fredag.