Enkät: Vad anser du om utbudet i fiskdisken?

Skriv ut
Fiskbranschen förnekar uppgifter i Helsingin Sanomat om att gammal fisk skulle säljas som färsk. Vad är din erfarenhet? Dela gärna med dig av din åsikt nedan.

Hbl har gått igenom hela kedjan för att kontrollera hur gammal fisken hinner bli innan den läggs i butikernas diskar. Ålands fiskförädling på Föglö som distribuerar nästan hälften av all regnbåge som konsumeras i Finland svär sig fri från ansvar.

– Vi säljer rensad fisk. Våra bilar åker ut två gånger om dagen, på förmiddagen och eftermiddagen. Fisken når grossisten eller förädlingsindustrin i riket på efternatten, berättar vd Olof Karlsson i Degerby.

Enligt honom borde fisken nå kunden dagen efter att den lyfts ur havet och rensats.

– För de fiskar som blir filéer tar det ett halvt dygn mer att nå affärerna. Men också filéerna borde säljas inom två dygn efter att de lämnat Föglö. Hur det är möjligt att fisken blir över en vecka gammal begriper jag inte. De partihandlare vi säljer till är rutinerade och kunniga, varför skulle de hålla fisken i lager i en vecka? Jag tror inte de gör det, säger Karlsson.

Han understryker att också om fisken blir en vecka gammal så är den ändå prima bara den är rätt behandlad.

Läs mer i lördagens Hbl