
Stor osäkerhet kring zikavirusets följder
Om du är gravid ska du inte resa till Latinamerika om du inte måste, säger de finländska hälsomyndigheterna. Sverige avstår från rekommendationer. Detta är vad vi vet om riskbilden för zika.
Latinamerika har drabbats av zikaviruset. Hur allvarligt är det?
Läget är mycket allvarligt i Latinamerika, för viruset sprids okontrollerat. Myggburna sjukdomar är ofta svårhanterliga. Infektioner har rapporterats i 23 länder, och Världshälsoorganisationen (WHO) räknar med upp till 4 miljoner zikafall i år. Experter diskuterar om utbrotten ska klassas som en internationell hälsokris, och hur den ska hanteras (WHO fick mycket kritik för hanteringen av ebola).
Ett problem är att det saknas vaccin och medicin mot zikavirus. Dessbättre är sjukdomen oftast harmlös. Fyra av fem drabbade får inga symtom alls och de som får lider normalt av feber, värk och utslag i några dagar. Efter det blir man immun.
Men det talas ju om tusentals spädbarn som fötts med onormalt litet huvud?
Ja, och det finns starka misstankar om ett samband mellan zikavirus och mikrocefali, som innebär att man föds med för liten hjärna och begränsad hjärnkapacitet. Forskarna utreder det eventuella sambandet. Eftersom det anses så gott som bevisat har WHO höjt riskprofilen från milt till alarmerande hot.
Är det farligt att resa till Latinamerika?
Det innebär en förhöjd risk om man är gravid. I Finland rekommenderar Institutet för hälsa och välfärd (THL), liksom Europeiska hälsomyndigheten (ECDC), att gravida kvinnor låter bli att resa till Latinamerika om det inte är nödvändigt. I Sverige däremot nöjer sig Folkhälsomyndigheten med att rekommendera gravida kvinnor att tala med mödravården.
Är svenskar mindre sårbara än finländare?
Nej, det handlar om en nyansskillnad. Både THL och Folkhälsomyndigheten betonar att det alltid utgör en risk för gravida kvinnor att resa till tropikerna. Där finns flera sjukdomar som kan ge fosterskador. I båda länderna säger man också att alla som inte är gravida knappast löper någon förhöjd risk på grund av zika, och samtidigt uppmanar man alla att skydda sig mot myggen så gott det går.
Hur kan man skydda sig?
På samma sätt som man skyddar sig mot mygg här hemma. Heltäckande, ljusa kläder, myggnät och myggolja är konkreta tips, men myggbett är aldrig lätta att undvika helt.
Vad gör myndigheterna i Latinamerika?
WHO:s Amerikakontor har varit involverat sedan maj 2015 och hjälpt de nationella myndigheterna med provtagning och myggkontroll.
I Brasilien pågår kemisk krigföring mot myggen. Armén har kallats in för att bespruta mygg, och alla uppmanas göra vad de kan för att försämra myggornas fortplantningsmöjligheter. Det gäller enkla saker som att inte låta fat eller tomma bildäck ligga ute på gården och samla regn, men allt sådant är lättare sagt än gjort i Rios kåkstäder. Det har redan talats om att bekämpa myggorna med DDT, men det kunde innebära en risk för att lösa ett problem genom att skapa ett annat.
Är zika en helt ny sjukdom?
Nej, viruset identifierades för första gången 1947 hos rhesusapor i Zika-skogen i Uganda, och 1952 hos människor i Uganda och Tanzania, men symtomen var lindriga. Sedan "sov" viruset i årtionden tills några större utbrott noterades på Mikronesien i Stilla havet 2007 och 2013, och i Brasilien 2015.
Sedan det första fallet i Brasilien i maj förra året har sjukdomen nått 22 andra länder på den amerikanska kontinenten. Det är först från 2013 man rapporterat neurologiska komplikationer, och i Brasilien nu tusentals fall av mikrocefali i samband med zika.
Vad vet man om sambandet?
Det finns allt mer data som tyder på ett samband, men det behövs mer bevis. Intressantast är vad man inte vet: varför zika inte gett fler fall av mikrocefali i Afrika? En hypotes är att afrikanernas gener skiljer sig från amerikanernas, och att de senare kan vara mer sårbara.
Alternativt har man kanske förbisett kopplingen även om den funnits i Afrika, och ytterligare en hypotes är att de kvinnor i Latinamerika som fött barn med onormalt litet huvud kanske också har drabbats av dengue eller gula febern – att mikrocefali kanske bryter ut bara i samverkan mellan flera sjukdomar.
Så den som inte är gravid kan lugnt åka till Latinamerika?
Nja, inte riktigt. Även om risken för att råka ut för en bilolycka förmodligen är betydligt större än att drabbas av en ofarlig variant av zika finns indikationer på en obekräftad koppling mellan zika och Guillain-Barrés syndrom. Den senare är en ovanlig sjukdom som kan drabba nervsystemet och leda till förlamningar, men ingen kan säga något om risken för detta.
Kommer situationen att bli värre eller är detta övergående?
Ingen vet, men vissa varnar för att zika kan få värre konsekvenser än ebola, vilket är mycket sagt. Flera laboratorier jobbar på att ta fram ett vaccin, men inget sådant är att vänta under 2016.
Det har sagts att El Niño-fenomenet som ger varmare väder och mer regn i Sydamerika gynnar myggen. El Niño är ingen orsak till zikaepidemin, men fenomenet kan öka myggbestånden.
Kan zika äventyra de olympiska spelen i Rio i augusti?
Det är för tidigt att säga. Säkert är bara att de brasilianska myndigheterna gör allt både för att stävja zikaepidemin och för att trygga idrottarnas och turisternas hälsa.
Är vi trygga i Europa?
Zika smittar inte människor emellan, men det finns myggor av Aedes-släktet också i Sydeuropa. Om de börjar överföra viruset förändras riskbilden. WHO väntas hålla en pressinformation om den globala risknivån och planerade åtgärder på tisdag.
Källor: Överläkare Markku Kuusi vid THL, avdelningschef Anders Tegnell vid Folkhälsomyndigheten, samt WHO.