Teaterboulages sommarpjäs i Pargas, Vill du slejkas?... eller ska vi dansa först?

Brett urval på Svenskfinlands sommarteatrar

Nu är det högsäsong för sommarteatrarna i Svenskfinland. Urvalet är brett och det finns något för såväl ung som gammal sommarlovsfirare. Vi har ringt runt till några sommarteatrar för att kolla hur det går.

Vädret har stor inverkan på teater som spelas under bar himmel. Det här är de flesta sommarteaterarrangörerna överens om.

– Vi har haft bra väder hittills och hoppas på att det håller i sig, säger Dan Idman, ordförande för Västnyländska Ungdomsringen. Man måste ändå alltid räkna med ett antal regnföreställningar, säger han.

Raseborgs sommarteater hade premiär den 28 juni med pjäsen Teaterbåten och har redan haft ett besökarantal på 1800. Det betyder ungefär 600 åskådare per föreställning.

– Vi är glada för allt över 10 000, men vi hoppas det här året på att publiksiffrorna ska vara mellan 12000 och 14000, säger Idman.
 

Brett urval
Också på Lurens scen i Pernå är teatersäsongen i full gång. Nils Holgerssons underbara resa hade premiär den 29 juni och har redan dragit bra med publik, enligt arrangörerna. Kim Svenskberg, som är ordförande för Östra Nylands Ungdomsförbund, tror ändå inte att musikalen blir en lika stor framgång som Grease förra året, med över 11000 åskådare. Lurens vill ha variation i sitt val av pjäser. Teatern har det som sitt varumärke, förklarar Svenskberg.

–Vi har spelat allt från Amadeus till Grease och där emellan Pelle Svanslös, säger Svenskberg. Vi hoppar mellan olika sorters pjäser och kör inte med samma typ år efter år.

Raseborgs sommarteater har samma inställning och tror att det här årets pjäs även kan locka en äldre publik.

– Vi försöker alltid rikta oss till hela familjen, men vi är medvetna om att olika pjäser lockar olika åldersgrupper och vi vill variera mellan dessa, säger Idman.


Närpes teater i Österbotten spelar samma pjäs som förra året, Du wida wackra wilda wäst. Pjäsen gjorde succé och föreställningarna var fullsatta. Kultursekreterare Lasse Eriksson hoppas på lika stor framgång i år.

–Eftersom vi har en vridläktare skulle det bli både dyrt och svårt att bygga om och ändra kulisserna varje år, säger Eriksson.

Ökad konkurrens i teatervärlden

För en del teatrar är säsongen redan över och scenen har plockats ner. Finns sommarteater i Esbo visade pjäsen Rasmus på Luffen. 16 föreställningar spelades av 17 planerade. En måste inhiberas på grund av ihållande regn. Förutom dåligt väder drabbades Finns sommarteater också av inbrott och skadegörelse.

–Teknik förstördes, bajamajor vältes och glas krossades, säger producenten Iwe Ekström. Det kändes obehagligt och gjorde dessutom att teatern fick oväntade kostnader.
Teatern hade färre åskådare än vanligt och det var också svårt att hitta vuxna skådespelare. Ekström märker en tydlig utveckling i teatervärlden från 90-talet då hon började inom verksamheten.

– Konkurrensen har ökat och det finns ett stort utbud av sommarteatrar i Svenskfinland. Vädret har också en allt större inverkan och många tittar på nätet vad det lovas för väder och bestämmer sig utifrån det.

Sommarkultur viktig
Fastän Finns sommarteater hade svårt att hitta vuxna skådespelare, hade de desto fler unga teaterivriga. Rasmus på Luffen var en pjäs som gick bra att spela med endast barn och pjäsen innehöll mycket dans och sång. Ekström hoppas ändå på att fler vuxna ställer upp som skådespelare nästa år då Finns teater firar 40-årsjubileum.

– Nästa år hoppas vi på att få en fast scen och en större publik, säger Ekström.

I Raseborgs ensemble syns många bekanta ansikten, men också Dan Idman har märkt att det är svårast att hitta äldre damer och herrar för rollerna.

– Vi har våra gamla trotjänare som alltid ställer upp, men mest är det tonårsflickor som söker, säger Idman.

Att sommarteater är både viktigt och populärt är det ingen fråga om. Det vet man också i Närpes.

– Närpes teater är en institution i lokalsamhället och drar publik från hela Österbotten, Nyland och Åboland. Vridläktaren renoverades förra året och nu har vi planer på nya servicebyggnader, säger Eriksson.

Idman är inne på samma linje. Han ser positivt på framtiden.

–Vi har ett bra team som brinner för kultur.

Här kan du se sommarteatrarna:

28.6–2.8 Raseborgs sommarteater, Teaterbåten-Show boat
 

29.6–3.8 Lurens teater, Nils Holgerssons underbara resa
 

30.6–28.7 Närpes teater, Du wida wackra wilda wäst
 

11.7–22.7 Oravais teater, För några stockars skull
 

26.6–22.7 Skärgårdsteatern, Nysningen
 

5.7–22.7 Postbackens sommarteater i Borgå, Narrspel-Gycklare i sommarkvällen
 

27.6–15.7 Teaterboulages sommarpjäs i Pargas, Vill du slejkas?... eller ska vi dansa först?
 

29.6–22.7 Pedersöre teater, Bröderna Brännbackas Bravader
Källa: Finlands svenska ungdomsförbund, sommarteatrarna.