– Lucia sprider ju ljus och glädje. Hon är en stark symbol för mig och gör alla lyckliga, säger Jacintha Damström. Foto: Karl Vilhjalmsson

Luciakandidat 8: Jacintha Damström

Helsingforsflickan Jacintha Damström är inte rädd för att prova på det mesta. Hon sysslar med akrobatik, paddling och musik. – Att bli förlamad är min största rädsla.

Har du varit lucia tidigare?
– Ja, två gånger, på dagis och som Steinerskolans lucia när jag gick i gymnasiet.

Vad drömmer du om?
– Om en värld där det materiella inte spelar en så stor roll. Om att man i stället för att jobba mycket och må dåligt av stress kunde koppla av och nöja sig med mindre; Att man kunde ägna sin tid åt det som man tycker är viktigt i livet.

Vad är du rädd för?
– Att bli förlamad är min största rädsla, eller att skada mig så att jag varken kan musicera eller röra på mig.

Vilket är ditt motto i livet?
– Carpe diem!

Ditt favoritställe i världen?
– Ute på sommarstället i skärgården. Där finns alla trevliga minnen och där kan jag koppla av. Där brukar jag också paddla.

Vad skulle du aldrig kunna jobba med?
– Mina kompisar säger att jag är en sådan som vågar prova på det mesta, så vad kunde det vara …? Politiken kanske. Jag är ganska dålig på politik.

Om det börjar brinna hemma, vad är det första du räddar?
– Min tvärflöjt. Den är värdefull på många sätt.

Ditt favoritsmycke?
– Jag tycker om både halsband och armband, men om jag måste välja så säger jag en g-klav som jag brukar bära om halsen.

Vad lyssnar du på?
– Allt, det beror på humöret. Men eftersom jag studerar flöjt och dagarna ofta är fyllda av musik så tycker jag också mycket om tystnaden.

LUCIA 8
Jacintha Damström
 • Ålder: 20 år.
  Familj: Mamma, pappa, storasyster Cecilia.
 • Hemort: Helsingfors.
 • Gör: Studerar flöjt på solistavdelningen vid Sibelius-Akademin.
 • Musikintresse: Spelar piano och flöjt, studerar klassisk sång och sjunger i en kyrkokör.
 • Anmäld av: Chefen vid Dance-team International och en kompis som är kantor.

Historisk person du beundrar?
– Det var svårt … Hur historisk måste det vara? Någon som är död? Då säger jag min morfar Friedrich Sannemann som kom från Tyskland. Han var ensamstående pappa, överlevde kriget, kämpade för mänskliga rättigheter och dömdes därför under Hitlertiden. Han flydde hit, började från noll och var konstnär. Han var en fantastisk person!

Talang du önskar att du hade?
– Jag skulle gärna vara ännu vigare. Det skulle jag ha stor nytta av när jag undervisar i akrobatik vid Cirkus Helsinki eller sysslar med dansteater. Jag kommer visserligen ner i spagat men helt lätt är det inte.

Dina bästa sidor?
– Jag är glad, energisk och lojal.

… och sämsta?
– Jag har så mycket på gång att jag kan vara rätt glömsk och lite borttappad ibland.

Det vackraste ordet på svenska?
– Skärgård ger mig en fin bild i huvudet.

Äter helst?
– Jag säger ugnsbakad lax med nypotatis. Jag har inte ätit rött kött på mer än tio år.

Hur föreställer du dig ditt liv om tio år?
– Jag hoppas att jag arbetar som konstnär, att jag uppträder, undervisar och spelar i orkester. Jag vill också ha familj så frågan är närmast hur jag kommer att kunna kombinera allt detta. Hur gör man?

Hur tänker du om årets insamlingstema ofrivillig ensamhet bland äldre?
– Jag tycker det är fantastiskt att årets insamling går till de äldre. De har gjort så otroligt mycket för oss, vår generation, och förtjänar mycket bättre service. Men i dagens hektiska samhälle tycks ingen ha tid för dem och de lämnas ofta utanför.
 

KommentarerLäs regler för kommentarer >>

Regler för kommentarer

Välkommen till debatten på Hbl.fi. För att vi ska ha ett bra och seriöst diskussionsklimat måste du följa reglerna. Endast inloggade personer kan kommentera artiklar, antingen under eget namn eller signatur. Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Hbl:s redaktion förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som bryter mot reglerna.

Här är våra spelregler:

 • Var hövlig och korrekt i dina kommentarer.
 • Respektera andra personers privatliv oavsett om det gäller andra debattörer, personer i artiklarna eller journalister. Inga personangrepp tillåts.
 • Håll dig till artikelns ämne och motivera din åsikt.
 • Eftersom Hbl är ett svenskspråkigt medium är kommentarsspråket svenska.
 • Dina kommentarer kan användas i andra sammanhang på Hbl.fi, i Hufvudstadsbladet eller i andra KSF Media publikationer.Det är inte tillåtet att:

 • hota, trakassera, sprida lögner eller skvaller.
 • uppmana till brott eller på annat sätt bryta mot Finlands lag.
 • använda svordomar och obscena ord.
 • kommentera etnicitet, kön, sexuell läggning, religion eller hälsotillstånd om det saknar betydelse i sammanhanget.
 • skriva rasistiska och sexistiska inlägg.
 • göra reklam.
 • länka till sidor med sexistiskt, pornografiskt eller rasistiskt innehåll. Detsamma gäller länkar till diskussionsforum.
 • skriva långa citat, huvuddelen av kommentaren ska vara din egen.
 • använda osakliga användarnamn (signaturer).Alla inlägg efterhandsgranskas av moderatorn. Vem som helst kan anmäla en kommentar genom att klicka på flaggsymbolen invid kommentaren. Den kommer då att granskas av moderatorn som fattar beslut om kommentaren får finnas kvar eller avlägsnas. Frågor om Hbl.fi kan sändas till webb@hbl.fi. Modereringen på Hbl.fi utgår från redaktionens regler men i själva jobbet får vi hjälp av ett utomstående företag, Interaktiv Säkerhet. Företaget är specialiserat på övervakning av artikelkommentarer och anlitas av flera svenskspråkiga nyhetssajter. Har du klagomål som gäller modereringen? Ta kontakt med webb@hbl.fi. Klistra in en länk till artikeln i fråga och uppge tidpunkt och under vilket namn kommentaren lagts ut.Hur syns mitt namn eller signatur: Det är endast möjligt att kommentera artiklar om du skapat ett digitalt konto och loggat in. Utgångsläget är att ditt förnamn och efternamn syns när du kommenterar, men du kan också välja att använda en signatur om du inte vill uppge ditt riktiga namn.Hur ändrar jag min signatur: På hbl.fi, klicka till Mitt konto-knappen uppe till höger och välj Regigera kontouppgifter. Välj Personlig information. Längst ner på sidan kan du ange Signatur för kommentarer. Klicka på Spara. Notera att du vid varje kommentering fritt kan välja signatur.Så behandlar vi din signatur Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Vi förbehåller oss rätten att kontakta dig.