"Jag vill nå ut till människor och beröra dem och sprida av den livsglädje jag har", säger barnkära Heini Rautoma. Foto: Karl Vilhjalmsson

Luciakandidat 6: Heini Rautoma

Helsingforsaren Heini Rautoma vill gärna bo på landet och satsa på barn och unga i framtiden. Affärskvinna skulle hon aldrig kunna bli. – Men jag har bra ledaregenskaper och är ganska feministisk.

Har du varit lucia tidigare?
– Jo, som barn. När jag skulle lussa på dagis hade jag lockar i håret för det tyckte jag att lucia skulle ha, och jag var väldigt orolig för att de skulle rakna när mamma borstade håret på mig. Jag har också jättefina minnen som tärna.

Vad drömmer du om?
– Att få jobba med teater och barn. Jag vill gärna regissera.

Vad är du rädd för?
– Kanske för att jag som gammal ska vakna upp en vacker dag och inse att jag inte gjorde det där som jag ville göra.

Vilket är ditt motto i livet?
– Jag tycker att alla borde få komma så långt de vill oberoende av utgångsläget.

Ditt favoritställe i världen?
– Bryggan vid sommarstugan. Jag känner mig alltid lugn vid havet och jag tycker om naturen.

Vad skulle du aldrig kunna jobba med?
– Att vara en affärskvinna är nog inte riktigt jag.

Om det börjar brinna hemma, vad är det första du räddar?
– Jag drömde faktiskt nyligen att det började brinna och i drömmen räddade jag mina mjukisdjur, så dem skulle jag kanske bära ut först.

Ditt favoritsmycke?
– En guldmedaljong som var en studentgåva av mommo och har plats för fyra bilder. Än så länge är den tom – alla mina nära och kära finns ändå i mina tankar.

Vad lyssnar du på?
– Gärna klassiskt, men också jazz, pop och ibland något afrikanskt eftersom jag dansar afrikansk dans.

Historisk person du beundrar?
– Jag läste just om påven Johanna. Det är inte säkert att hon funnits på riktigt, men enligt romanen avancerade hon till påve – det finaste man kunde bli. Jag vill gärna tänka tanken att någon redan under medeltiden kunde sätta upp sig mot bristen på jämställdhet. Jag är ganska feministisk av mig.

Talang du önskar att du hade?
– Jag beundrar dem som kan se saker ur ett vidare perspektiv, och som har tålamod. Det är ett tecken på mognad.

Dina bästa sidor?
– Jag har mycket glädje och energi. Jag har också bra ledaregenskaper, och leder en klubb för barn. Och så har jag humor när det behövs. Människor borde överlag skratta mer!

… och sämsta?
– Jag är ganska morgontrött, vilket inte är helt lyckat med tanke på luciauppdraget. Men jag stiger nog upp när det behövs.

Det vackraste ordet på svenska?
– Sommaräng är ett fint ord för det ger mig associationer.

Äter helst?
– Som fattig studerande är det tur att jag inte är värst kräsen. Men mintchoklad är en favorit.

Hur föreställer du dig ditt liv om tio år?
– Då jobbar jag med teater, barn och unga i meningsfulla projekt. Jag vill också bli mamma någon dag, och bo på landet. Trots att jag är uppvuxen i Helsingfors känner jag mig inte som en helsingforsare.

Hur tänker du om årets insamlingstema ofrivillig ensamhet bland äldre?
– Man borde satsa mycket mer på de äldre eftersom de blir fler och fler i framtiden. I många andra kulturer sköter man bättre om de gamla. I den här åldern kanske man inte tänker så mycket på de äldre, men jag har ett jättebra förhållande till mina morföräldrar och min farmor och vill inte att de ska bli ensamma i framtiden.

KommentarerLäs regler för kommentarer >>

Regler för kommentarer

Välkommen till debatten på Hbl.fi. För att vi ska ha ett bra och seriöst diskussionsklimat måste du följa reglerna. Endast inloggade personer kan kommentera artiklar, antingen under eget namn eller signatur. Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Hbl:s redaktion förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som bryter mot reglerna.

Här är våra spelregler:

 • Var hövlig och korrekt i dina kommentarer.
 • Respektera andra personers privatliv oavsett om det gäller andra debattörer, personer i artiklarna eller journalister. Inga personangrepp tillåts.
 • Håll dig till artikelns ämne och motivera din åsikt.
 • Eftersom Hbl är ett svenskspråkigt medium är kommentarsspråket svenska.
 • Dina kommentarer kan användas i andra sammanhang på Hbl.fi, i Hufvudstadsbladet eller i andra KSF Media publikationer.Det är inte tillåtet att:

 • hota, trakassera, sprida lögner eller skvaller.
 • uppmana till brott eller på annat sätt bryta mot Finlands lag.
 • använda svordomar och obscena ord.
 • kommentera etnicitet, kön, sexuell läggning, religion eller hälsotillstånd om det saknar betydelse i sammanhanget.
 • skriva rasistiska och sexistiska inlägg.
 • göra reklam.
 • länka till sidor med sexistiskt, pornografiskt eller rasistiskt innehåll. Detsamma gäller länkar till diskussionsforum.
 • skriva långa citat, huvuddelen av kommentaren ska vara din egen.
 • använda osakliga användarnamn (signaturer).Alla inlägg efterhandsgranskas av moderatorn. Vem som helst kan anmäla en kommentar genom att klicka på flaggsymbolen invid kommentaren. Den kommer då att granskas av moderatorn som fattar beslut om kommentaren får finnas kvar eller avlägsnas. Frågor om Hbl.fi kan sändas till webb@hbl.fi. Modereringen på Hbl.fi utgår från redaktionens regler men i själva jobbet får vi hjälp av ett utomstående företag, Interaktiv Säkerhet. Företaget är specialiserat på övervakning av artikelkommentarer och anlitas av flera svenskspråkiga nyhetssajter. Har du klagomål som gäller modereringen? Ta kontakt med webb@hbl.fi. Klistra in en länk till artikeln i fråga och uppge tidpunkt och under vilket namn kommentaren lagts ut.Hur syns mitt namn eller signatur: Det är endast möjligt att kommentera artiklar om du skapat ett digitalt konto och loggat in. Utgångsläget är att ditt förnamn och efternamn syns när du kommenterar, men du kan också välja att använda en signatur om du inte vill uppge ditt riktiga namn.Hur ändrar jag min signatur: På hbl.fi, klicka till Mitt konto-knappen uppe till höger och välj Regigera kontouppgifter. Välj Personlig information. Längst ner på sidan kan du ange Signatur för kommentarer. Klicka på Spara. Notera att du vid varje kommentering fritt kan välja signatur.Så behandlar vi din signatur Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Vi förbehåller oss rätten att kontakta dig.