Foto: Karl Vilhjálmsson. Luciakandidat 2: Ingrid Lise Taraldset.

Luciakandidat 2: Ingrid Lise Taraldset

Ingrid Lise Taraldset har norska rötter och gillar följaktligen pinnekött, fjäll och fjordar. Den blivande cellbiologen beundrar sin mamma.– Jag har sett hur hon länge tog hand om mommo och hur ensamhet bland äldre kan motverkas inom familjen.

Har du varit lucia tidigare?
– På dagis var jag lucia – alla fick vara det – och på åttan i högstadiet.

Vad drömmer du om?
– Jag vill hitta rätt yrke, så att jag får jobba med det jag vill och inte tänka på lönen.

Vad är du rädd för?
– Höjder är jag rädd för. Och ända sedan pappa dog har jag varit rädd för att mamma ska dö. Jag är också rädd för att mista nära relationer.

Vilket är ditt motto i livet?
– Att försöka behandla andra som jag vill bli behandlad.

Ditt favoritställe i världen?
– Båthuset vid vårt sommarställe i Norge. Det är omgivet av fjordar och fjäll. Där är lugnt och samtidigt händer det mycket i naturen som man kan titta på.

Vad skulle du aldrig kunna jobba med?
– Som pilot kanske, eftersom jag inte skulle vilja ha det ansvaret för andra.

Om det börjar brinna hemma, vad är det första du räddar?
– Ett fotoalbum.

Ditt favoritsmycke?
– En silverring som jag fick av pappa som liten. Jag hade börjat gå med plastsmycken från Kinderägg och då köpte han den här i stället.

Vad lyssnar du på?
– På allt med rytm eller på en fin röst eller musik som har något speciellt. Olika slags stämningar eller humör kräver olika slags musik.

Historisk person du beundrar?
– Jag har jättesvårt att lyfta fram någon för man borde ju ha träffat den på riktigt. Det är klart att det finns personer som har gjort mycket fint, men jag tittar mer på hur folk behandlar andra och om man kan vara ärlig.

Talang du önskar att du hade?
– Att snabbare komma in i olika uppgifter och snabbare kunna fokusera på det jag ska göra.

Dina bästa sidor?
– Jag är bra på att lyssna, reflektera, tänka kritiskt och på att vara spontan.

… och sämsta?
– Jag brukar skjuta upp saker till sista minuten, jag går och lägger mig för sent och så överanalyserar jag ibland.

LUCIA 2
Ingrid Lise Taraldset
 • Ålder: 21 år.
 • Familj: Mamma, katten Rune, tre halvbröder i Norge. Pappa dog för ett år sedan.
 • Hemort: Kimitoön.
 • Gör: Studerar cellbiologi för tredje året vid Åbo Akademi.
 • Musikintresse: Spelar dragspel och gitarr. Har examen i klassisk solosång. Har gått musikteaterlinjen vid Varsinais-Suomen kansanopisto, studerat pop-och jazzsång, och sjunger nu i Florakören.
 • Anmäld av: Kompisen Ylva.

Det vackraste ordet på svenska?
– Trä är ett vackert ord för de associationer det väcker: doften, vårt hus som är byggt av trä och vårt snickeri på gården där jag lekte i sågspånen som barn.

Äter helst?
– Pinnekött som vi äter till julen. Det älskar jag! Det är revben av får som kokar, eller nästan ångkokar, i jättemånga timmar.

Hur föreställer du dig ditt liv om tio år?
– Jag hoppas att jag vet vad jag vill jobba med och att jag bor i en fin gammal lägenhet i Åbo eller utanför någon större stad. Barn tror jag inte att jag har då ännu, men gärna någon att vara tillsammans med och som ger mig stora kramar.

Hur tänker du om årets insamlingstema, ofrivillig ensamhet bland äldre?
– Jag blev jätteglad när jag fick veta det. Jag har upplevt hur mamma länge tog hand om mommo och sett att ensamheten bland de äldre går att motverka inom familjen. Det är hemskt att gamla människor ska bli ensamma.

KommentarerLäs regler för kommentarer >>

Regler för kommentarer

Välkommen till debatten på Hbl.fi. För att vi ska ha ett bra och seriöst diskussionsklimat måste du följa reglerna. Endast inloggade personer kan kommentera artiklar, antingen under eget namn eller signatur. Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Hbl:s redaktion förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som bryter mot reglerna.

Här är våra spelregler:

 • Var hövlig och korrekt i dina kommentarer.
 • Respektera andra personers privatliv oavsett om det gäller andra debattörer, personer i artiklarna eller journalister. Inga personangrepp tillåts.
 • Håll dig till artikelns ämne och motivera din åsikt.
 • Eftersom Hbl är ett svenskspråkigt medium är kommentarsspråket svenska.
 • Dina kommentarer kan användas i andra sammanhang på Hbl.fi, i Hufvudstadsbladet eller i andra KSF Media publikationer.Det är inte tillåtet att:

 • hota, trakassera, sprida lögner eller skvaller.
 • uppmana till brott eller på annat sätt bryta mot Finlands lag.
 • använda svordomar och obscena ord.
 • kommentera etnicitet, kön, sexuell läggning, religion eller hälsotillstånd om det saknar betydelse i sammanhanget.
 • skriva rasistiska och sexistiska inlägg.
 • göra reklam.
 • länka till sidor med sexistiskt, pornografiskt eller rasistiskt innehåll. Detsamma gäller länkar till diskussionsforum.
 • skriva långa citat, huvuddelen av kommentaren ska vara din egen.
 • använda osakliga användarnamn (signaturer).Alla inlägg efterhandsgranskas av moderatorn. Vem som helst kan anmäla en kommentar genom att klicka på flaggsymbolen invid kommentaren. Den kommer då att granskas av moderatorn som fattar beslut om kommentaren får finnas kvar eller avlägsnas. Frågor om Hbl.fi kan sändas till webb@hbl.fi. Modereringen på Hbl.fi utgår från redaktionens regler men i själva jobbet får vi hjälp av ett utomstående företag, Interaktiv Säkerhet. Företaget är specialiserat på övervakning av artikelkommentarer och anlitas av flera svenskspråkiga nyhetssajter. Har du klagomål som gäller modereringen? Ta kontakt med webb@hbl.fi. Klistra in en länk till artikeln i fråga och uppge tidpunkt och under vilket namn kommentaren lagts ut.Hur syns mitt namn eller signatur: Det är endast möjligt att kommentera artiklar om du skapat ett digitalt konto och loggat in. Utgångsläget är att ditt förnamn och efternamn syns när du kommenterar, men du kan också välja att använda en signatur om du inte vill uppge ditt riktiga namn.Hur ändrar jag min signatur: På hbl.fi, klicka till Mitt konto-knappen uppe till höger och välj Regigera kontouppgifter. Välj Personlig information. Längst ner på sidan kan du ange Signatur för kommentarer. Klicka på Spara. Notera att du vid varje kommentering fritt kan välja signatur.Så behandlar vi din signatur Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Vi förbehåller oss rätten att kontakta dig.