Njassa och Radio Helsinki tystnar den sista oktober. Foto: Benjamin Suomela.

"Specialkunskap går förlorad när Radio Helsinki slutar"

Reaktionerna bland personalen är starka efter beskedet att Helsingin Sanomat inleder samarbetsförhandlingar för att lägga ner Radio Helsinki.

På redaktionen är stämningen tystlåten. Programchef Valtteri Väkevä beskriver situationen som att "ingen fann ord" när beskedet kom att Radio Helsinki läggs ner i oktober.

– Läget är väldigt trist. Men vi ger inte upp utan gör vårt bästa intill det bittra slutet.

Meningen var att Radio Helsinki skulle övergå från Helsingin Sanomat till Nelonen Media på hösten, men arrangemanget blir inte av. I förhandlingarna fann man inte en lösning som skulle ha kunnat få kanalen att bli lönsam.
– Visst funderade vi länge på olika möjligheter men redaktionskulturerna var för olika helt enkelt.

Enligt Väkevä lämnar Radio Helsinki ett stor hål efter sig i kanalutbudet.
– Vi har tagit ett stort ansvar och på många sätt fungerat som en pionjär när det gäller att låta publiken bekanta sig med speciellt ny inhemsk musik. Det återstår att se vad nerläggningsbeslutet kommer att innebära för den finländska indiescenen.

På sociala medier förekommer redan rykten om att en del av personalen planerar att starta en ny kanal, stämmer det?
– Man grundar inte en radiokanal över en natt.

Kunskap går förlorad
Frilansaren Mikael Wiik leder programmet Terraario som kombinerar djuplodande musiksnack med klassiskt, jazz och folkmusik om söndagmornarna. Han har precis fått höra nyheten om nedläggningshotet.
– Det är en enorm förlust. Själv är jag snart på väg att gå i pension men jag känner stor oro för mina betydligt yngre och mycket kunniga kolleger som nu måste hitta nya jobb. Många av dem kommer inte att lyckas. Dessutom riskerar en hel massa specialkunskap att gå förlorad.

Radio Helsinki är den enda kommersiella stationen som inte har färdiga spellistor för musiken. Också på Yle har man nästan helt låtit maskiner ta över när det gäller vilken musik som spelas. 
– Radio Helsinki har kompromisslöst hållit fast vid redaktörernas egna val. Att kanalen nu läggs ner innebär spiken i kistan för den sortens redaktionellt arbete. Jag drar mig inte för att säga att vi haft ett slags public service-ansvar när det kommer till musikutbudet. Något om inte ens Yle kan leverera i dag.

Wiik kom till Radio Helsinki 2004 från Radio Vega, efter att sistnämnda kanal gjort sig av med alla frilansare.
– Jag trodde jag skulle bli långtidsarbetslös, dörrarna var stängda överallt, men Radio Helsinki öppnade sina. Visst har vi på kanalen anat att en större förändring är att vänta men alla har svävat i ovisshet.