Pertti Kurikan Nimipäivät är inte bra för att vara handikappat. Det är hyvens på riktigt, sprängfyllt av berättarglädje samt helig vrede, skrev Hbl:s recensent tidigare i vår.

Kovasikajuttu Finlands kandidat till NR:s filmpris

De fem filmer som nominerats till det prestigefyllda Nordiska Rådets Filmpris 2012 är utsedda. Finlands bidrag är dokumentären Kovasikajuttu.

En jury i varje nordiskt land har nominerat var sin film. Utsedd till Finlands bidrag är Kovasikajuttu av Jukka Kärkkäinen och J-P Passi (regi), Jukka Kärkkäinen, J-P Passi och Sami Jahnukainen (manus) samt Sami Jahnukainen (producent).

Kovasikajuttu hade finsk biopremiär 4 maj 2012 och handlar om punkbandet Pertti Kurikan nimipäivät som bildats av musiker med funktionshinder. Den har väckt stort intresse utomlands och belönats vid flera internationella filmfestivaler.

Övriga nominerade filmer är En kongelig affære (Danmark), Á annan veg (Island), The Orheim Company (Norge) och Play (Sverige).

Mellan den 20 och 30 september är det dags för visning av alla de nominerade filmerna i Finland.

Vilken film som vinner avslöjas i mitten av oktober. Priset kommer att överräckas till vinnaren i samband med Nordiska rådets höstsession i Helsingfors onsdagen den 31 oktober 2012.

– Det är den nionde gången vi delar ut priset och det är glädjande att se att vi ännu en gång har lyckats få ihop ett startfält som består av fem mycket olika filmer av hög konstnärlig och internationell kvalitet. Varje år produceras det nya filmer, som trots att vårt språkområde är så litet, utmärker sig i mycket hög grad både i och utanför de nordiska länderna., säger Hanne Palmquist, vd på Nordisk Film- & TV-fond, som administrerar priset för Nordiska Rådets räkning.

Tidigare prisvinnare:

2011: Svinalängorna (Sverige), Pernilla August

2010: Submarino (Submarino, Danmark), Thomas Vinterberg

2009: Antichrist (Antichrist, Danmark),  Lars von Trier

2008: Du levande (Sverige), Roy Andersson

2007: Konsten att gråta i kör (Kunsten at græde i kor, Danmark), Peter Schønau Fog

2006: Zozo (Sverige), Josef Fares

2005: Dråpet (Drabet, Danmark), Per Fly

2002: Mannen utan minne (Mies vailla menneisyyttä, Finland),  Aki Kaurismäki