Stolt designer. – Jag inte så förtjust i spets och tingeltangel och tycker inte att man ska dekorera kvinnokroppen som en julgran utan i stället framhäva den. Den är väldigt vacker i sig, säger underklädsdesignern Tyra Therman. Foto: Cata Portin.

”Fina underplagg får en att må prima”

För att fira designhuvudstadsåret har Hbl bjudit in konstnärer för att göra om Hbl:s tidningsstart. Genom att röra tidningshuvudet, ett av de heligaste elementen i Hbl, vill vi peka på vikten av fördomsfritt nytänkande. Den här gången var det underklädsdesignern Tyra Therman som fick uppdraget.

Det är svårt att gå obemärkt förbi den lilla nostalgiska underklädsaffären på Rödbergsgatan i Helsingfors. Skyltfönstret pryds av dramatiska svarta skapelser och en docka med svart halskorsett av silke.

Väl inne slås man av en säregen stämning – i taket ståtar en kristallkrona, längs väggen hänger galgar med underplagg i svart och guld, vissa med strutsfjädrar. Den som vill prova plaggen kan gömma sig bakom vinröda sammetsdraperier.

Här jobbar Tyra Therman. Hon är den enda som skapar inhemska designunderkläder.

– Mina plagg är feminina, på ett nordiskt klart och minimalistiskt sätt. Jag inspireras också av art deco-stilen. Jag inte så förtjust i spets och tingeltangel och tycker inte att man ska dekorera kvinnokroppen som en julgran utan i stället framhäva den. Den är väldigt vacker i sig.

Svart dominerar
Som tonåring hade Tyra Therman långa ljusgula dreadlocks och klädde sig i gult, men snart byttes det granna mot svart och sedan dess har det svarta dominerat – svart hår, svarta tofsörhängen, svarta kläder och svarta underkläder. Men personligheten är desto färggrannare.

– Svart känns tryggt och hemtrevligt och passar med allt. Man kan gömma sig i det svarta, fast det hjälper förstås inte när man skrattar för högt och är lång, säger Tyra och brister ut i ett klingande skratt.

Bakgrund
Profil: Tyra Miranda Therman
  • Ålder: 32.
  • Bor i : Ulrikasborg.
  • Familj: mamma, pappa, bror, och en färsk brorson.
  • Intressen: Jag har börjat fiska och har en gammal Citröen 2CV som jag ibland fixar med. Jag brukar också se burleskshower, men det är svårt att avgöra om det är jobb eller fritid.
  • Jag inspireras av: ytor och material, det är ofta där det börja. Jag blir glad när någon stor designer gör något klart och simpelt, men har inte direkt en favoritdesigner.
  • Motto: Njut! Ta hand om dig själv!
  • Designfilosofi: Jag vill stolt kunna bära det jag skapat.

Tyras föräldrar har båda jobbar inom teaterbranschen och hon växte upp i en värld där företagande var väldigt närvarande. Hon började själv studera kostymdesign i Köpenhamn för tio år sedan.

– Vi fick designa historiska kläder och började med underkläder. Jag tänkte wow, det här med korsetter är fantastiskt och valde att specialisera mig på dem.

Tyra studerade vidare till sömmerska under ett år i Helsingfors och sedan tre år mode i London. I England jobbade hon en tid som sömmerska för en underklädsdesigner.

– Hon hade ett härligt litet företag. Jag inspirerades och så ville jag gå hem och göra samma som hon. Här hemma fick jag frågan varför. Vet du inte hur statistiken ser ut? En finsk kvinna köper två behåar per år, en fransk kvinna åtta.

Tyra beslöt ändå att lita på sin instinkt och försöka få folk att våga.

– Underkläder skrämmer folk. Alla vågar inte komma hit och berätta vad de kräver av sina underkläder. I Finland är vi väldigt ödmjuka. Många vet vad de vill ha men vågar inte kräva. Först måste man bestämma vad man vill ha och sedan kan man kräva.

För sin egen skull
Att satsa på lyx för sin egen skull har tidigare kanske inte varit så vanligt.

Har det då skett en förändring i underklädeskulturen? Vågar man mer i dag?
– Jag tror att man vågar mer. Antingen har de som kommer till min butik blivit öppnare eller så har de som är öppna hittat mig.
I designprocessen utgår Tyra oftast från sig själv, sin mamma och sina vänner.

– Jag har en stor kundgrupp som är i min mammas ålder, över 50-åringar, som på något sätt blivit djärvare. Ofta är tanken att kvinnor vill vara fina för sina män, men de här kvinnorna är stolta och kommer hit för sin egen skull. De vet att de mår prima om de satsar på fina underplagg.

Tyra vill att underkläderna ska vara sådana att man inte påminns om dem under dagen.

– Jag använder siden och bambu, trosorna är lite högre och behån bekväm. Det spänner inte och känns inte konstigt. God design är snyggt och bekvämt.

Förutom underkläder gör Tyra också kostymdesign, den senaste uppsättningen var Figaros bröllop för SibeliusAkademin. Dessutom gör hon kostymer för burleskdansare och drag queens.
– Det är roligt att leka ibland och skapa allt möjligt smått galet. Det viktigaste är att ingenting av det man har på scenen ser köpt ut, då försvinner illusionen om att det är show.

Har du fortfarande ambitioner att expandera?
– Det är väl varje designers dröm. Då jag grundade mitt företag sa jag: Nu ska vi ta över världen. Ambitionerna finns fortfarande, men jag har inte bråttom. Vad ska jag göra om tjugo år om jag nu erövrar världen?

Här kan du läsa om hur Tyra Therman tänkte när hon gjorde om Hbl:s tidningshuvud.