HYLLAD. Gabriela Pichlers drama om 20-åriga Raša (Nermina Lukas) är en av årets mest omtalade filmer i Sverige.

Svenska filmen Äta sova dö till Finland

Import- och distributionsbolaget Kinoscreen Illusion som ägs av Finlandssvenskt filmcentrum har köpt de finländska rättigheterna – bio, dvd och tv – till den hyllade svenska filmen Äta, sova, dö.

Berättelsen i regi av Gabriela Pichler handlar om 20-åriga Raša (Nermina Lukas) som arbetar på salladsfabrik någonstans i Skåne men blir av med jobbet. Filmen skildrar hennes kamp för att lyckas stanna kvar i sin hemby, trots arbetslösheten. Filmen har hyllats unisont av svenska kritiker och bland annat kallats för "sensationell debut" och "en viktig brytpunkt för svensk film".

Finländsk biopremiär blir det tidigast i april 2013. Före det kommer filmen bland annat att visas på kvinnofilmfestivalen Artisokka samt på Hanaholmens kulturcentrum den 4 februari. Klas Fransberg på Kinoscreen säger att man är stolta över att kunna ta berättelsen till Finland. Han tror att det finns tillräckligt publikintresse även här.

– Den ekonomiska krisen och människors situation i den är minst lika aktuell i Finland.

Kinoscreen kommer även att distribuera Ulrika Bengts kommande långfilm Fyren, en psykologisk thriller om makt och avund som får biopremiär i slutet av september 2013.

– Att distribuera inhemsk film är en ny utmaning för oss som vi ser fram emot, säger Fransberg.

Bolaget har tidigare importerat bland annat svenska filmerna Apflickorna, Isdraken och Underkastelsen till Finland.