Frank Ocean var en av rekommendationerna för Flow-festivalen – tyvärr avbokade han i dag.

Artisternas tips för Flow

Flow-festivalen bjuder i år igen på stora namn som Lykke Li, Miike Snow, Feist och Björk – men festivalen är mycket mer än bara affischnamn, på scen står flertalet mer okända pärlor. Vi bad de riktiga experterna, tre inhemska aktuella artister, lista de band de skulle satsa på att se.

AVES
Eino Anttila, sångare

Helsingforsbandet med förkärlek för tropiska mönster föddes dryga ett och ett halvt år sedan. Just nu händer det en hel del – bandet ska åka till Göteborg för att vara förband för Mirel Wagner, och förhoppningen är att spela även i Stockholm och kanske också Danmark. På kommande är en musikvideo för nya singeln som släpps inför skivreleasen av debuten. Förhoppningen är att den kommer ut redan i år.
– Jag är inte på väg på Flow, men om jag skulle vara så skulle jag kolla in mycket sådant som jag inte hört om tidigare – Björk och Bon Iver och så intresserar inte, de är inte så rafflande för mig. Det finns en hel del artister som man inte alls vet om det är bra live eller inte.

FRANK OCEAN (US)
Fredag 21:00, huvudscenen
Det bästa under de senaste två åren – framtidens soul! Ny sorts R&B i stil med The Weeknd. Har stigit som en raket under det senaste året. Hoppas att han spelar material från båda skivorna, litar på att han kommer att ha en stark scennärvaro.
OBS! Frank Ocean har under dagen meddelat att han avbokat – istället för honom spelar Miike Snow.

KINDNESS (UK)
Lördag 20:45, Black Tent
Bra skiva och bra diskokänsla, kan bli lite av ett lotteri – det kan vara endera helt skit eller otroligt bra, beror på om de får ljudet att fungera och stämningen rätt.

SLEEP ∞ OVER (US)
Lördag 00:00, Cirko
Dimmig musik som man kan lyssna på om man ska somna – det ska bli intressant att de hur de fixar det live, det kan bli sjukt tråkigt eller ett fräscht alternativ till allt ståhej.

ST. VINCENT (US)
Söndag 22:30, Nokia Blue Tent
Den mest intressanta tjejartisten under de senaste fem åren! Den första skivan är helt fantastisk, de senare funkar helt bra.


NEAT NEAT
Otto Eklund, sångare, gitarrist och keybordist

Fyrmannaband som hoppar på flyget till Berlin i september för att spela in en ny fem-låtars EP. Bandet som hör till de stiligaste i Finland har hållit på sedan 2009. Spelar på bland annat på Gloria på Konstens natt och på Korjaamo i Tölö den 1.9.
– Jag brukar inte planera så mycket inför Flow, jag brukar bara hänga med och kolla upp bekanta band! Tycker i allmänhet mer om band där man kan sitta och stå och lyssna i stället för att grovfesta och dansa loss, därför jag valt de här banden.

STOCKERS! (FI)
Fredag 16:45, Nokia Blue Tent
Suveränt band, synd att de spelar så tidigt, få har hunnit dit då. Väldigt karismatiska hela gänget, de har så viss utstrålning som inte alla har – upproriskt energiska med grymt bra drive!

RIME (FI)
Fredag 17:45, Wastelands
Ett band som jag förknippar jättestarkt med hur flow är, somrigt och avspänt. Intressant att se hur de vår ihop det live, har aldrig sett dem tidigare såser fram emot att se dem live. Defintitiva Flow-soundet för mig!

SIINAI & MOONFACE (FI/CAN)
Fredag 17:45, Nokia Blue Tent
Är de redan för stora för att höra till den här listan? Bandet som du bara vill stå och lyssna koncentrerat på. Det finns inte en tråkig stund i deras musik, något som kännetecknar flow – att vara framåtsträvande.

BURNING HEARTS (FI)
Söndag 15:30, Nokia Blue Tent
Jaaa! Vad ska man säga... Det är något som hör flow till, en viss bekymmerslöshet och somrighet som jag gillar – söt indierock.


BURNING HEARTS
Jessika Rapo, sångare
Henry Ojala, gitarrist

Duon bakom Burning Hearts är redan veteraner inom musikindustrin i Finland, och deras senaste platta Extinctions som släpptes i våras blev genombrottet. Premiären på Flow-festivalen kommer att bli deras största spelning någonsin. Efter det ska de dra ner mot kontinenten för att spela i Berlin och kanske dra i gång en Tysklandsturné.
– Lineupen i år är väldigt mångsidig med bra inhemska band, det är kul att Flow har utvecklats åt det håll som det har – det skrivs utomlands om festivalen och den lockar folk från andra länder, det är som Way Out West eller Primavera Sound!

ANTERO LINDGREN (FI)
Fredag 20:30, Black Tent
En Gösta Sundqvist look-alike med stor scenkarisma och en schysst röst.  Är lite som Finlands motsvarighet till Bruce Springsteen, med väldigt vackra och stämningsfulla låtar.

BLACK TWIG (FI)
Lördag 16:00, Nokia Blue Tent
De tillhör väl de här s.k. indie-nykomlingarna som har en ny skiva och har spelat flitigt i Finland. Trots det har jag ännu inte sett dem live. Killarna är trevliga typer, har råkat på dem i musikkretsarna och nu ska jag definitivt se dem!

SIINAI & MOONFACE (FI/CAN)
Fredag 17:45, Nokia Blue Tent
Vi har spelar med Siinai flera gånger, och gjort en remix åt dem som faktiskt släpptes här om dagen. I våras kom de ut med en skiva tillsammans med Moonface (Spencer Krug) mer känd från bandet Wolf Parade. Detta är första spelningen man vill se på fredag.

KORALLREVEN (SE)
Fredag 19:15, Black Tent
Svenskar som hajpas på musikbloggen Pitchfork. Det var det jag visste om dem, fick nyligen reda på att det är medlemmar från Radio Dept., så nu vill jag se dem live.
 

Bygg din egen tidtabell för Flow och läs mer om programmet här!