Foto: Lehtikuva

Flowfestivalen fortsätter växa med tusentals besökare varje år

Festivalen för indiemusik har sedan 2004 vuxit från en minifestival för ett fåtal invigda till en av landets största festivaler. Festivalen har blivit extra populär bland så kallade "hipsters", men både studerande, småbarnsföräldrar och utlänningar har börjat hitta till festivalen.

–Benämningen hipster står ju ofta för en föregångare, och i det hänseendet är det ju det vi vill vara. Vi vill erbjuda ett nytt och aktuellt programutbud, men hipster-stämpeln är inget som vi själva använder oss av i vår marknadsföring, säger projektledaren Suvi Kallio.

I år är de största dragplåstren Björk, Bon Iver, Lykke Li, Miike Snow, Yann Tiersen, Feist, Frank Ocean och Ane Brun. Man har satsat på att i ännu större utsträckning marknadsföra Flow utomlands, och biljetterna till helgens festival säljs i både England, Tyskland och Ryssland.

–De utländska gästerna kommer främst från Baltikum och S:t Peterburg, men det finns säkert potential att locka fler internationella besökare, säger Kallio.
År 2009 hade festivalen 40000 besökare och förra året 50000. I år väntas besökarantalet stiga till närmare 60000.

Varför har festivalen så snabbt vuxit sig så stor?
–Vårt programutbud är ambitiöst och högklassigt och vi har årligen återkommande festivalbesökare. I år har vi också satsat på att göra Flow till mer än en musikfestival – vid sidan om musiken erbjuder vi film och bildkonst och festivalen blir allt mer en konst- och kulturfestival.