Foto: Epa

Språkhyfs: Sexta / Kalsongerna som förstörde karriären

Hbl Kultur slår vakt om ditt semesterordförråd. I dag handlar det om kalsonger och sms.

Den amerikanska kongressledamoten Anthony Weiner, tills nu en av de hetaste demokratiska kandidaterna för borgmästarjobbet i New York, meddelade i torsdags att han avgår från sin post.

Beskedet var inte oväntat. Ännu för två veckor sedan verkade det som att Weiner tänkte försöka rida ut stormen som uppstått efter att han av misstag twittrat en bild av sig själv iförd kalsonger. Bilden skulle skickas som ett meddelande till en okänd 21-årig kvinna, men hamnade i stället i hans öppna flöde.

De senaste veckorna har varit ett kalas för amerikanska komiker. Weinergate (bara namnet!) har så många pikanta detaljer att det framstår som en fars. Fler Weiner-bilder har dykt upp på nätet: Weiner i bar överkropp. Weiner i handduk.

Till saken hör också att Anthony Weiner först försökte dementera att kalsongbilderna var hans egna. Han föreslog att någon kanske hackat in i hans twitterkonto. Men förnekade aldrig att bilden – ett par gråa kalsonger som dolde en erigerad penis – föreställde honom. ”Kanske det började som ett av mina foton men sern nu lite annorlunda ut eller kanske är det från ett annat konto”, bortförklarade han sig.

Senare höll Weiner en presskonferens och bekände att han haft relationer med flera kvinnor över nätet, via textmeddelande och i telefon i sex års tid. Ingen av dem hade han träffat IRL – på riktigt. Weiner är gift sedan 11 månader och frun väntar parets första barn.

Politiker som skickar opassande textmeddelanden till unga kvinnor har vi ju erfarenhet av också hos oss. Och här kommer vi till dagens ord: sexta. På engelska tycks det redan vara etablerat och användas av main­streammedierna. Här hos oss behöver vi kanske först komma överens om vilket verb vi ska använda för kommunikationsformen över huvud taget – skicka sms, skicka textmeddelanden eller texta? Nu vet vi i alla fall vad det mer barnförbjudna verbet är.

Frågan är vad Anthony Weiner ska göra nu. I går meddelade underhållningsmogulen Larry Flynt att han erbjuder Weiner ett högt betalt jobb inom webbmedier.