snart på storscenen. Allt är nytt, det är lite som ett äventyr när man inte varit med förut, säger Pernilla Karlsson om att representera Finland den 22 maj i första semifinalen. Foto: Tor Wennström.

Pernilla lovar göra sitt bästa i Baku

På lördag åker Pernilla Karlsson till Azerbajdzjan. Där väntar ett par intensiva veckor med repetitioner, presskonferenser och fester inför semifinalen i Eurovision Song Contest tisdagen den 22 maj. Då lovar hon göra allt som står i hennes makt för att sjunga Finland till final.

Pernilla Karlsson möter pressen fräsigt stylad i svart kortärmad topp, tajta klarblå jeans och ett par skyhöga bruna klackskor. Jag frågar om hon får hjälp av en stylist. Hon tackar för komplimangen och säger att klädvalet helt är hennes eget. Hon är nämligen mycket klädintresserad, lite för mycket enligt henne själv. Till exempel valde hon själv designern som gör klänningen hon ska bära på scenen i Baku. Det är Katri Niskanen, vinnare av den finska versionen av Project Runway 2009.
Hur klänningen ser ut får vi veta först i semifinalen, men så mycket har avslöjats att det är en turkosgrön skapelse vars långa släp ska associera till en flod.
– Jag har gett Katri fria händer men också sagt vad jag själv tycker och tänker. Hon vill ju förstås att jag ska känna mig så bekväm som möjligt i klänningen.

Bara på svenska
I själva scennumret har man ändrat på vissa saker. Cellisten är kvar och åker med till Baku, medan dansaren har slopats. Huvudansvaret för utformningen av numret har dansaren Virpi Kurki, och Pernilla Karlsson berättar att man satsar på att förmedla känslan i låten När jag blundar som ursprungligen skrevs av hennes bror Jonas Karlsson som en kärleksförklaring till syskonens mamma på hennes 50-årsdag.
– Jag vet ju att många inte förstår språket jag sjunger på, men jag skulle inte kunna sjunga den här låten annat än på svenska eftersom känslan skulle gå förlorad.
För att få hjälp med hur man förmedlar en låt med känsla har Pernilla Karlsson coachats av artisten Ami Aspelund.
– Hon har hjälpt mig med hur man gör en sång till ett litet drama på scen, hur man inte ska fara runt med blicken och tänka på hur mycket människor som sitter i publiken och små grejer som när man ska blunda när man sjunger. Vi har också övat mycket på hur man behåller rösten, för jag kommer att både prata och sjunga mycket i Baku.

Hur ser programmet ut för dig under de veckor du är där?
– Det kommer att vara mycket övningar. Sedan ordnas olika utflykter för artisterna, och fester och presstillfällen som jag kommer att gå på. Jag kommer också att försöka träna och röra på mig lite, säger Pernilla som också är känd som handbollsspelare.

Planerar skiva
Sedan hon vann den finska uttagningen i februari har hon svarat på uppskattningsvis 30–40 intervjumejl från utländska tidningar. Hon säger att livet har förändrats mycket sedan vinsten.
– Inte hade jag alls förväntat mig det här. Det som kanske har varit det dåliga är att jag inte hunnit vara så mycket hemma och med mina kompisar. Annars har jag njutit jättemycket. Musik vill jag göra, och det har jag fått göra också.

Hur upplever du kontakten med medierna?
– Jag har blivit van. Det var jättenytt för mig, i början visste jag inte alls vad jag skulle säga och svara. Men jag kom på att det viktigaste är att vara sig själv. Det är viktigt att svara ärligt, ärlighet varar längst.
Något skivbolag har Pernilla ännu inte officiellt. Däremot finns planer på ett ge ut en skiva.

Vad är din målsättning i Baku?
– Att jag själv ska ha en bra känsla efter att jag har uppträtt. Jag hoppas jag går vidare och jag ska göra det bästa jag kan.

Azerbajdzjan är ett land som kritiserats för att bryta mot de mänskliga rättigheterna. Hur kommer du att förhålla dig till det här när du tävlar i Baku?
– Visst har jag funderat på det, och inte tycker jag det är så hemskt trevligt det som har hänt där. Men jag är med i en sångtävling och där för att sjunga, jag kan inte göra så mycket mer. Tyvärr.