Lehtikuva/Sari Gustafsson

Pernilla Karlsson med "När jag blundar" vann UMK

– Det känns verkligen bra! Jag kan fortfarande inte fatta det här! utbrister en glad och omtumlad Pernilla Karlsson när hon på lördagskvällen möter medierna strax efter segern i Tävlingen för ny musik.

Frågorna haglar från olika håll på engelska, finska och svenska. Svaren blir korta i tumultet och hon slår ofta ut med händerna för att uttrycka hur förvirrande och överraskande situationen är.

Vad var det första du tänkte när du fick veta att du vunnit?

– Jag minns inte. Sorry!

Trodde du att du skulle vinna?

– Nej, nej, nej, nej.

– Jag trodde Stig skulle vinna. Han är känd från förut. Och så är han "symppis" och "kiva".

Vilken sorts musik gillar du?

– All slags musik. Jag gillar verkligen all musik.

Vilken är din favorit bland eurovisionslåtar?

– Abba, kanske.

Kommer du att sjunga på svenska i Baku?

– Jo.

Hur stor andel har din bror Jonas som skrivit låten i segern?

– Den är bara hans förtjänst! Jag har bara försökt sjunga den så vackert jag kan.

En bit bort står Pernillas föräldrar Nina och Kim Karlsson. De liksom Jonas kommer att åka med till Eurovision Song Contest i Baku i maj. Mamma Nina grät glädjetårar när det blev klart att dottern vunnit.

– Nog blir man ju ganska rörd när ens egna barn blir så här uppskattade och får en sådan erkänsla. Jag tog en tupplur här på eftermiddagen och fick nypa mig i armen för att se om jag fortfarande sov.

– Jag är själv en stor eurovisionsfan, Pernilla också, när det kommer på tv är kvällen helig.

Det är inte första gången hon rörs till tårar med anledning av låten När jag blundar Den är tillägnad henne, och syskonen spelade upp den för henne innan gästerna anlände på hennes femtioårsdag i juli.

– När jag öppnade dörren för gästerna var jag alldeles rödgråten.

Låtens upphovsman Jonas Karlsson syns inte till på presskonferensen.

– Han är lite blyg av sig, eller det är lite hans stil. Han är rätt efterfrågad just nu. Den senaste tiden har tre av de tio mest spelade finländska låtarna varit skrivna av honom, säger pappa Kim och tillägger att bidraget När jag blundar också rankats högt internationellt.

Pernilla Karlsson säger att numret antagligen kommer att bearbetas inför tävlingen i Baku, kanske få mera stråkar och körsång. Heikki Takkula heter cellisten som var med på scen och han åker troligen med till Azerbajdzjan.

Pernilla Karlsson spelar handboll på FM-nivå och arbetar just nu på dagis, men drömmer om att studera tv-journalistik alternativt satsa på musiken på heltid. Som kuriosa kan nämnas att hon en tid gick i samma klass i gymnasiet som fjolårssegraren Axel Ehnström alias Paradise Oskar.

Till mamma

Tidigare i veckan intervjuade Jeanette Öhman Pernilla Karlsson. Så här berättade Pernilla  då om låten:

– I somras fyllde min mamma jämna år och min storebor Jonas och jag gjorde en låt som vi uppförde på hennes födelsedagsfest. Låten När jag blundar handlar är alltså tillägnad min fina mamma. Senare skickade vi in låten till UMK och till vår stora överraskning gick den vidare, säger Karlsson.

Pernilla Karlssons bror Jonas är ljudtekniker och själv aktiv i den nygrundade hiphop-gruppen Elokuu. Syskonen trivs bra tillsammans både på fritiden och då de gör musik.

– När vi var barn bråkade vi en del, men nu för tiden trivs vi i varandras sällskap. Det känns tryggt att göra musik med Jonas, till honom kan jag säga rakt ut precis vad jag tycker.

Pernilla Karlsson har alltid gillat Eurovisionen och förra året följde hon som vanligt med uttagningarna till tävlingen. Tanken att hon själv skulle stå på scenen följande år slog henne aldrig.

– Jag har alltid tyckt om att sjunga och på låg- och högstadiet uppträdde jag ibland, men annars har det bara varit en kul grej. Aldrig något jag på allvar tänkt att jag kunde försörja mig på. I och med det här har jag ändå i smyg börjar drömma om ett skivkontrakt och att i framtiden jobba med musik, säger Karlsson.

Hon berättar att det för varje gång hon ställer sig på en scen känns lite lättare och att då deltagarna i UMK dessutom får tips och hjälp med hur de ska röra sig framför publiken och dessutom har en stylist som hjälper dem med kläderna är det mest av allt roligt.
– På det stora hela har UMK varit en mycket positiv upplevelse! Jag som kommer från lilla Sjundeå kan knappt fatta att så många människor vill lyssna på mig. Det är mycket fint.

PROFIL
Namn: Pernilla Karlsson.
Ålder: 21.
Kommer från: Sjundeå, bor i Kyrkslätt.
Jobbar: På dagis, ska börja studera i höst. Eller jobba med musik.

 

KommentarerLäs regler för kommentarer >>

Regler för kommentarer

Välkommen till debatten på Hbl.fi. För att vi ska ha ett bra och seriöst diskussionsklimat måste du följa reglerna. Endast inloggade personer kan kommentera artiklar, antingen under eget namn eller signatur. Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Hbl:s redaktion förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som bryter mot reglerna.

Här är våra spelregler:

 • Var hövlig och korrekt i dina kommentarer.
 • Respektera andra personers privatliv oavsett om det gäller andra debattörer, personer i artiklarna eller journalister. Inga personangrepp tillåts.
 • Håll dig till artikelns ämne och motivera din åsikt.
 • Eftersom Hbl är ett svenskspråkigt medium är kommentarsspråket svenska.
 • Dina kommentarer kan användas i andra sammanhang på Hbl.fi, i Hufvudstadsbladet eller i andra KSF Media publikationer.Det är inte tillåtet att:

 • hota, trakassera, sprida lögner eller skvaller.
 • uppmana till brott eller på annat sätt bryta mot Finlands lag.
 • använda svordomar och obscena ord.
 • kommentera etnicitet, kön, sexuell läggning, religion eller hälsotillstånd om det saknar betydelse i sammanhanget.
 • skriva rasistiska och sexistiska inlägg.
 • göra reklam.
 • länka till sidor med sexistiskt, pornografiskt eller rasistiskt innehåll. Detsamma gäller länkar till diskussionsforum.
 • skriva långa citat, huvuddelen av kommentaren ska vara din egen.
 • använda osakliga användarnamn (signaturer).Alla inlägg efterhandsgranskas av moderatorn. Vem som helst kan anmäla en kommentar genom att klicka på flaggsymbolen invid kommentaren. Den kommer då att granskas av moderatorn som fattar beslut om kommentaren får finnas kvar eller avlägsnas. Frågor om Hbl.fi kan sändas till webb@hbl.fi. Modereringen på Hbl.fi utgår från redaktionens regler men i själva jobbet får vi hjälp av ett utomstående företag, Interaktiv Säkerhet. Företaget är specialiserat på övervakning av artikelkommentarer och anlitas av flera svenskspråkiga nyhetssajter. Har du klagomål som gäller modereringen? Ta kontakt med webb@hbl.fi. Klistra in en länk till artikeln i fråga och uppge tidpunkt och under vilket namn kommentaren lagts ut.Hur syns mitt namn eller signatur: Det är endast möjligt att kommentera artiklar om du skapat ett digitalt konto och loggat in. Utgångsläget är att ditt förnamn och efternamn syns när du kommenterar, men du kan också välja att använda en signatur om du inte vill uppge ditt riktiga namn.Hur ändrar jag min signatur: På hbl.fi, klicka till Mitt konto-knappen uppe till höger och välj Regigera kontouppgifter. Välj Personlig information. Längst ner på sidan kan du ange Signatur för kommentarer. Klicka på Spara. Notera att du vid varje kommentering fritt kan välja signatur.Så behandlar vi din signatur Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Vi förbehåller oss rätten att kontakta dig.