Lehtikuva/Sari Gustafsson

Pernilla Karlsson med "När jag blundar" vann UMK

– Det känns verkligen bra! Jag kan fortfarande inte fatta det här! utbrister en glad och omtumlad Pernilla Karlsson när hon på lördagskvällen möter medierna strax efter segern i Tävlingen för ny musik.

Frågorna haglar från olika håll på engelska, finska och svenska. Svaren blir korta i tumultet och hon slår ofta ut med händerna för att uttrycka hur förvirrande och överraskande situationen är.

Vad var det första du tänkte när du fick veta att du vunnit?

– Jag minns inte. Sorry!

Trodde du att du skulle vinna?

– Nej, nej, nej, nej.

– Jag trodde Stig skulle vinna. Han är känd från förut. Och så är han "symppis" och "kiva".

Vilken sorts musik gillar du?

– All slags musik. Jag gillar verkligen all musik.

Vilken är din favorit bland eurovisionslåtar?

– Abba, kanske.

Kommer du att sjunga på svenska i Baku?

– Jo.

Hur stor andel har din bror Jonas som skrivit låten i segern?

– Den är bara hans förtjänst! Jag har bara försökt sjunga den så vackert jag kan.

En bit bort står Pernillas föräldrar Nina och Kim Karlsson. De liksom Jonas kommer att åka med till Eurovision Song Contest i Baku i maj. Mamma Nina grät glädjetårar när det blev klart att dottern vunnit.

– Nog blir man ju ganska rörd när ens egna barn blir så här uppskattade och får en sådan erkänsla. Jag tog en tupplur här på eftermiddagen och fick nypa mig i armen för att se om jag fortfarande sov.

– Jag är själv en stor eurovisionsfan, Pernilla också, när det kommer på tv är kvällen helig.

Det är inte första gången hon rörs till tårar med anledning av låten När jag blundar Den är tillägnad henne, och syskonen spelade upp den för henne innan gästerna anlände på hennes femtioårsdag i juli.

– När jag öppnade dörren för gästerna var jag alldeles rödgråten.

Låtens upphovsman Jonas Karlsson syns inte till på presskonferensen.

– Han är lite blyg av sig, eller det är lite hans stil. Han är rätt efterfrågad just nu. Den senaste tiden har tre av de tio mest spelade finländska låtarna varit skrivna av honom, säger pappa Kim och tillägger att bidraget När jag blundar också rankats högt internationellt.

Pernilla Karlsson säger att numret antagligen kommer att bearbetas inför tävlingen i Baku, kanske få mera stråkar och körsång. Heikki Takkula heter cellisten som var med på scen och han åker troligen med till Azerbajdzjan.

Pernilla Karlsson spelar handboll på FM-nivå och arbetar just nu på dagis, men drömmer om att studera tv-journalistik alternativt satsa på musiken på heltid. Som kuriosa kan nämnas att hon en tid gick i samma klass i gymnasiet som fjolårssegraren Axel Ehnström alias Paradise Oskar.

Till mamma

Tidigare i veckan intervjuade Jeanette Öhman Pernilla Karlsson. Så här berättade Pernilla  då om låten:

– I somras fyllde min mamma jämna år och min storebor Jonas och jag gjorde en låt som vi uppförde på hennes födelsedagsfest. Låten När jag blundar handlar är alltså tillägnad min fina mamma. Senare skickade vi in låten till UMK och till vår stora överraskning gick den vidare, säger Karlsson.

Pernilla Karlssons bror Jonas är ljudtekniker och själv aktiv i den nygrundade hiphop-gruppen Elokuu. Syskonen trivs bra tillsammans både på fritiden och då de gör musik.

– När vi var barn bråkade vi en del, men nu för tiden trivs vi i varandras sällskap. Det känns tryggt att göra musik med Jonas, till honom kan jag säga rakt ut precis vad jag tycker.

Pernilla Karlsson har alltid gillat Eurovisionen och förra året följde hon som vanligt med uttagningarna till tävlingen. Tanken att hon själv skulle stå på scenen följande år slog henne aldrig.

– Jag har alltid tyckt om att sjunga och på låg- och högstadiet uppträdde jag ibland, men annars har det bara varit en kul grej. Aldrig något jag på allvar tänkt att jag kunde försörja mig på. I och med det här har jag ändå i smyg börjar drömma om ett skivkontrakt och att i framtiden jobba med musik, säger Karlsson.

Hon berättar att det för varje gång hon ställer sig på en scen känns lite lättare och att då deltagarna i UMK dessutom får tips och hjälp med hur de ska röra sig framför publiken och dessutom har en stylist som hjälper dem med kläderna är det mest av allt roligt.
– På det stora hela har UMK varit en mycket positiv upplevelse! Jag som kommer från lilla Sjundeå kan knappt fatta att så många människor vill lyssna på mig. Det är mycket fint.

PROFIL
Namn: Pernilla Karlsson.
Ålder: 21.
Kommer från: Sjundeå, bor i Kyrkslätt.
Jobbar: På dagis, ska börja studera i höst. Eller jobba med musik.