
Senhöstens smaker
Höstens marthamatkorg är fylld av rotsaker, kål, lök, lamm, bär och äpplen, päron och plommon.
Passa på att involvera de här råvarorna i helgens lunch eller middag. Avrunda med en riktig klassiker, brödpuddingen med vispgrädde och sylt, för att få användning för bröd som torkat.
Rostade rotfrukter
2 rödbetor
1 palsternacka
2 morötter
2 msk olja
1 krm peppar
1 krm timjan
Skölj och skala rotsakerna och skär dem i lika stora bitar. Lägg rotsakerna i en bunke och häll på olja och kryddor, blanda om. Lägg rotfrukterna i en form.
Låt steka i ugnen i 200 grader, 40–50 minuter. Vänd dem några gånger under stekningen.
Lammlägg med palsternacks- och purjolökspuré
4 lammlägg
Speltsikt
1 lök
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
2 morötter
100 g rotselleri
3 timjankvistar
2 rosmarinkvist
3 lagerblad
1 dl svartvinbärssaftkoncentrat
7 dl god köttbuljong
2 msk äppelcidervinäger
Smör
Rybsolja
Salt, svartpeppar
Torka av lammläggen med ett hushållspapper och vänd dem i mjölet. Bryn dem i smör och olja i en stekpanna så de får fin färg. Skala och hacka löken och vitlöken och skär morot och rotselleri i mindre bitar. Värm oljan i en gryta och bryn löken och grönsakerna så de blir mjuka men inte tar färg, tillsätt tomatpurén. Lägg i lammläggarna och tillsätt kryddorna och örterna och häll över saftkoncentrat och buljong. Tillred i 160 graders ugn i 3–4 timmar eller på spisen under lock tills lammläggen är så möra att de lossnar från benet. Ta köttet ur skyn, sila den och koka ihop tills hälften återstår, smaksätt med salt och svartpeppar.
Palsternacks- och purjolökspuré
4 palsternackor
4 potatisar
1 msk smör
1 dl ekologisk mjölk
Salt, peppar
1/2 purjolök
Skala palsternackorna och potatisen. Klyfta palsternackorna och skär bort den träiga mittroten. Koka i lättsaltat vatten. Fräs under tiden ansad och hackad purjolök i smör tills den är mjuk och smaka av med salt och svartpeppar. Pressa palsternackorna i potatispress och tillsätt smör och mjölk och vispa ihop till en slät puré. Smaka av, salta och peppra och rör i purjolöken.
Flatbread med palsternacka & päron
Fyllningsförslagen i det här receptet är bara riktgivande. Du kan variera som du vill enligt vad som finns tillhanda. Rätten är ett läckert sätt att minska matsvinnet.
Gör en vanlig pizzadeg eller en kalljäst deg enligt följande recept:
1 tsk torrjäst
3 dl speltsikt
1,5 dl kallt vatten En nypa salt
1 msk olja
Blanda ner vatten i mjöl-jäst-blandningen och salta. Arbeta till en smidig deg. Pudra över lite mjöl, täck över med plastfolie och ställ hela bakbunken i kylen. Låt kalljäsa över natten.
Fyllning:
100 gram kantareller/ champinjoner
100 gram palsternackachips
2 mozzarellabollar
1 ask små gula tomater
4 tsk kapris
Purjolöksringar
Vitlöksklyftor
Riven stark ost
2 päron i tunna skivor
Förbered fyllningen. Ansa svampen och fräs i torr panna. Skiva med palsternackan riktigt tunt med mandolin eller osthyvel. Stek palsternackachipsen hastigt i pannan. Päron kan endera gräddas med i ugnen eller så toppar du det gräddade flatbreadet med färska päronskivor och örter.
Ta fram den kalljästa degen ur kylskåpet. Häll ut på mjölat bakbord. Dela i två till tre bitar. Kavla till avlånga bröd. Flytta på bakplåtspapperbeklädd ugnsplåt. Värm ugnen till 250 grader. Bred ut önskad fyllning och grädda 10 minuter. Klipp över färsk oregano och ge några varv med svartpepparkvarnen.
Päronkaka
Torra rågbrödsbitar och halvmogna egna päron förvandlas i detta recept till en rustik päronkaka.
3–4 skivor torrt rågbröd
1 dl russin/nötblandning
1 dl socker
5–6 stycken päron
100 gram smör
Naturell yoghurt
Vaniljsocker
Fördela brödet i en matberedare med kniv och kör till "skorpsmulor". Brödet ska vara riktigt torrt! Blanda ner russin-nötblandningen och sockret. Tvätta päronen och skär i tunna klyftor. Bred ut hälften på bottnen av en paj- eller kakform, strö över hälften av smulorna. Klicka sedan över 50 gram smör och upprepa med ett andra lager. Grädda i 175 grader i cirka 35 minuter.
Servera med vaniljyoghurt som du enkelt rör ihop av naturell yoghurt och lite vaniljsocker.
Brödpudding
10 skivor vetebröd
1 msk smör
1 dl äppelmos
Äggstanning:
2 ägg
4 dl mjölk
1 tsk kanel
3 tsk socker
Vispgrädde och sylt till servering
Placera de torra brödskivorna i en smord ugnsfast form. Klicka över av äppelmoset. Vispa samman äggstanningen och smaksätt med socker och kanel. Häll stanningen över brödet. Grädda puddingen tills den fått fin färg, cirka 25 minuter i 200 grader. Servera med vispgrädde och sylt.
Recept: Elisabeth Eriksson, Louise Mérus, Marthaförbundet Foto: Karin Lindroos, Marthaförbundet