Meiju Niskala är författare och konstnär. Hon har specialiserat sig på konst med samhällsförtecken. Den här gången jobbar hon med äldre. – Jag är intresserad av livsvisdom och av det goda livet, säger hon. Foto: Jannica Luoto.

Lätta på den existentiella ångesten

24 seniorer delar med sig av sina liv på Roddstadion i kväll. Idén bakom Meiju Niskalas program – och tillhörande bok – är att öppna upp för svåra ämnen. Kom gärna med era barn eller föräldrar, säger hon.

"Medborgare - tankar för stadsbor" är någonting mittemellan interaktiv teater, performance och boksläpp. Meiju Niskala har samlat livserfarenheter av 24 seniorer och presenterar dem nu i en bok och en föreställning på Roddstadion. Niskala har lång erfarenhet av att göra samhällsinriktad konst med så kallade vanliga människor.


I det här fallet fick hon frågan om hon ville jobba med pensionärer.
– Det var den enda utgångspunkten. Jag tackade genast ja eftersom jag är intresserad av livsvisdom och av det goda livet. Ålder ger inte nödvändigtvis visdom, men har man levt i 75 år eller mera har man ändå perspektiv, säger hon.

Seniorerna har hon hittat via olika föreningar, och genom tips av omgivningen.
– De flesta kände inte varandra. Vi har träffats i grupp och jag har intervjuat dem. Under processens gång hittade vi många bra historier som sedan blev en bok. Alla i publiken får boken i handen under vår föreställning, säger hon.

Niskala valde just Roddstadion för den vackra omgivningens skull.
– Att titta på ett landskap är centralt i många människors liv. Det är också någonting vi kommer att göra under kvällen.

Vem är målgruppen?
– I somras satt jag på ett kafé i Berghäll bredvid två tjejer i 20-årsåldern som diskuterade livet. Den ena var gravid och var skräckslagen inför framtiden. Jag sa till dem att de ska komma och se på föreställningen. Den kan lätta på den existentiella ångesten.

Speciellt uppmanar Niskala folk att komma med sina föräldrar eller, om man själv är förälder, med sina vuxna barn.
– Under arbetets gång har det dykt upp många ämnen som tycks vara svåra att prata om. Människor är väldigt rädda, de är rädda för att prata om döden, de har svårt att ta emot kärlek, de har svårt att diskutera med sina närmaste över huvud taget.

Måste man köpa biljetter i god tid?
– Det blir två föreställningar som vardera är 45 minuter. Sextio personer per föreställning. Vi säljer inga biljetter, utan det är först till kvarn.

"Medborgare – tankar för stadsbor" ordnas på Roddstadion i kväll två gånger, klockan 18–18.45 och 19.30-20.15.