Familjen Siegfrids är nervös men framför allt förväntansfull inför kvällens final. De anlände till Malmö i torsdags för att heja på Krista. Från vänster Ludwig, Anna-Karin, Lisbeth och Claes. Foto: Lehtikuva/Heidi Hakala

Stolt familj med fjärilar i magen

Ikväll sitter familjen Siegfrids som på nålar i Malmö Arena för att följa med Eurovisionsfinalen. För dem är det ändå en seger nog att Krista tog sig till final.

Efter torsdagens semifinal brast hela familjen ut i glädjetårar när det stod klart att Krista Siegfrids tävlar i kvällens Eurovisionsfinal. Ett trettiotal vänner och släktingar, alla iklädda vitt och rosa och med finska flaggan i hand, satt och höll andan tillsammans. Trots att det är nu det verkligen gäller är mamma Lisbeth, storasyster Anna-Karin och bröderna Ludwig och Claes mycket lugnare inför finalen.

– Under semifinalen var vi nervösa hela tiden. Inte för uppträdandet, det kan hon, men för resultatet. Jag tror inte att jag är lika nervös ikväll, säger Lisbeth.

Också hon fick sin beskärda del av strålglansen efter semifinalen när fansen luskade ut vems mamma hon var och ville att hon skulle posera på bild. Familjen upplever det som den viktigaste segern att Krista tog sig till final och ser med glädje fram emot kvällen. Några av Kristas största konkurrenter är Danmark, Norge och Storbritannien, tror de.

– Men jag tror stenhårt på en topp tio placering för Krista. Numret skiljer sig ur mängden, säger Claes.

Han är lite orolig över att Krista går upp på scenen redan som nummer fyra, men Anna-Karin är lugn.

– Hon har hela paketet och jag förstår att media gillar henne. Hon är rolig, bjuder på sig själv och kommer med oväntade kommentarer. Jag tror att en orsak till att fansen tycker om henne är att hon gjort team Ding dong till något som alla kan vara en del av, säger storasyster kärleksfullt.

Krista på allas läppar

Det var efter att Krista vann UMK som familjen började inse hur stort uppbådet kring henne och team Ding dong faktiskt skulle bli.

– Jag märkte det när det på Twitter började komma hälsningar från fans i Sydeuropa, säger Ludwig.

– Sedan UMK har det inte gått en dag utan att vänner, kolleger och bekanta har frågat mig något om Krista, säger Anna-Karin.

Lisbeth säger att hon nog fortfarande inte förstått hur stort det hela är.

Vad är mammas roll i det här spektaklet?

– Mammas roll är många gånger att vara ett stöd för Krista när hon är på riktigt dåligt humör, då ringer hon och gråter kanske lite. Men när hon är på gott humör glömmer hon att tala om det och ringer nästan aldrig. Då får man följa med henne på nätet i stället.

Med andra ord har mamma Lisbeth inte fått många telefonsamtal under den senaste tiden.

– Nej, vi har inte ringts på veckor! säger hon med ett skratt.

– Krista har alltid varit envis och självständig. Hennes pojkvän Janne Grönroos har varit ett stort stöd och har en stor andel i hur Krista klarat av pressen och alla intervjuer kring det här. För oss är Krista densamma som förut och vi vill stöda henne på samma sätt som vi alltid gjort.

Familj med Eurovisionen i blodet

Familjen Siegfrids är en riktig Eurovisionsfamilj med eller utan Krista på scenen. De brukar följa med tävlingen tillsammans och poängsätta bidragen.

– Det är så roligt att få vara på plats här och ta del av hela spektaklet. Efter finalen ska vi fira tillsammans med Krista. Sova hinner vi göra när vi kommer hem! säger Anna-Karin.

Lisbeth tycker att det är roligt att Kristas deltagande i Eurovisionen har blivit något som bringat glädje för många, bland annat i hemstaden Kaskö.

– Kaskö är en liten stad där alla känner Krista. I dag ordnas den internationella restaurangdagen och många som har en restaurang har dekorerat med tyll och hjärtan dagen till ära. Den här glädjen är något som inte bara berör familjen, utan är något som vi kan dela med oss av till alla.