FAVORIT. Musikern Emma Kemppainen från gruppen LCMDF hyllade den svenska artisten Robyn, Foto: Jeanette Öhman.

Till Patti, Oprah och alla andra

Blaue Fraus konsthus invigdes med skratt, Bollywood-dans, rå lök och 19 tal till kvinnor.

Det blev hyllningstal till kvinnliga konstnärer när den finlandssvenska teatergruppen Blaue Fraus projekt "Pop Up Art House" körde i gång i onsdags på Diana-scenen.

Bland de 19 talarna fanns genusvetaren och Konstuniversitetets rektor Tiina Rosenberg som ägnade sina tre minuter åt Peggy Shaw, bland annat för att den amerikanska performanceartisten invigt publiken i hur det känns för en butch-feminist att genomgå klimakteriet.

Skådespelaren Ida Löken var i sin tur bildlik som Patti Smith, medan Iida Kuningas från succéföreställningen I taket lyser stjärnorna tackade electroclash-musikern Peaches.

Med en stor portion attityd framförde skådespelaren Sara Melleri, klädd i Madonnaaktig strutbehå och färggranna tajts, hiphopgruppen Salt 'n' Pepas låt None of your business. Dansaren Rumpa Saha fick hela publiken att skaka loss till en Bollywood-inspirerade koreografi – ursprungligen en hyllning till författaren Sofi Oksanen som inte är rädd för att uttrycka sin personlighet. Dokumentaristen Iris Olsson avvek från skaran och valde att hylla sig själv. Mest känsla stod Fatima Usman för med sin tribut till Oprah Winfrey och dennas arbete för flickor i Sydafrika.

Emma Kemppainen, från gruppen LCMDF, uppträdde med en låt av den svenska artisten Robyn, medan filmaren Anna-Sofia Nylund åt en hel rå lök – en hyllning till Marina Abramovics performance Eating an Onion.

Pop Up Art House är ett tvärkonstnärligt feministiskt projekt som pågår i maj på Diana-scenen vid Skillnaden.