I tre år framöver får Sonja Ahlfors och Joanna Wingren göra konst på egna villkor när Blaue Frau flyttar till Diana-scenen. Foto: Leif Weckström.

Diana-scenen blir konsthus med Blaue Frau

I tre år framöver har Blaue Frau en fast scen på Diana-scenen i Helsingfors. Den finlandssvenska teatergruppen har också bjudit in andra konstnärer att delta i projektet ”Pop up art house”.

– Det blir otroligt befriande att inte vara på någon annans villkor, konstaterar Joanna Wingren.

I många år har hon och Sonja Ahlfors flyttat från scen till scen och bytt samarbetspartner. I maj blir det dags den feministiska teatergruppen Blaue Frau att flytta in på Diana-scenen vid Skillnaden, hemvist också för Unga Teatern och Klockriketeatern.

Med hjälp av bidrag från Tre smeder, Kulturfonden, Helsingfors stad och staten kommer de att driva ett så kallat ”pop up art house”. I praktiken innebär det att de två gånger om året i tre års tid flyttar in i lokalen och tar med sig en drös andra konstnärer.

– Under en längre tid har vi sökt vår konstnärliga väg och insett att de mest fruktbara samarbetena har varit med dem som inte kommer från vårt eget konstfält. Vi behöver kanske ruckas från vår sadel, säger Wingren.

I maj blir det förutom teaterföreställningar en konstutställning, ett ungerskt kafé, croquistimmar och loppisar.

– Det har varit viktigt för oss att hitta ett sammanhang. Vi har tidigare känt oss ganska ensamma, att alla håller på med sitt, och vi får vara med och representera en kvot. Nu har vi hittat andra som också arbetar feministiskt med liknande frågor som vi, berättar Ahlfors.

Över trettio svar från hela Norden fick gruppen efter att de på olika forum hade efterlyst gästspel.

– Det visar att det behövs en gästspelsscen i Helsingfors, konstaterar Wingren.

Auster nästa

Bland grupperna som valts ut finns norsk-svenska kollektivet Skoop och finska Heidi Klein. Blaue Fraus Mina vackra ögon, en demoföreställning av dansverket Slut Lake och en förpremiär av föreställningen Just Queens finns också med i repertoaren.

Urvalsprocessen har skett genom ett konstnärligt råd. Wingren påpekar att scenen ändå är uteslutande till för frigrupper som inte  finansieras med statsandelar.

Främst är projektet ändå till för Blaue Fraus egna produktioner. I höst blir det premiär för en föreställning som bygger på Paul Austers romaner Att uppfinna ensamheten och Stad av glas och som regisseras av Tatu Hämäläinen som tidigare arbetat på Dramaten och Stockholms stadsteater.

– Stad av glas har funnits med länge i planerna. Den handlar om det manliga sökandet efter en mening i livet. Åtminstone har det i den klassiska litteraturen främst varit ett manligt privilegium att ställa sig frågan ”Varför lever jag?”, säger Ahlfors.

Först var det tänkt att Erik Söderblom skulle regissera föreställningen.

– När vi kontaktade honom sa han att ”feministerna ringde manschauvinisten”. Han är väldig rolig! säger Wingren.

På grund av andra uppdrag var Söderblom slutligen tvungen att hoppa av men Wingren och Ahlfors tror att han kommer att förekomma som en karaktär i föreställningen.

Blaue Frau inviger Pop up art house 15.5 med så kallade tribute talks där kvinnliga konstnärer hyllar andra kvinnliga konstnärer. Dessutom öppnar utställningen där bland andra Pauliina Turakka-Purhonen medverkar. Hela programmet finns på blauefrau.com