Fjärde gången gillt. I år var det Ulla-Lena Lundbergs tur att vinna Finlandiapriset.

Ulla-Lena Lundberg får Finlandiapriset

Årets skönlitterära Finlandiapris går till författaren Ulla-lena Lundberg och romanen Is. – Jag förälskade mig i boken, säger president Tarja Halonen som fungerade som enväldig Finlandiadomare.

En glad och godhjärtad präst, en rådig prästfru och deras lilla dotter anländer till Örarna en tid efter andra världskrigets slut. Där inrättar de sitt liv och lever lyckliga med en församling som blir allt mera förtjust i sitt prästpar.

Några år efter ankomsten till Örarna föds parets andra dotter men för läsaren blir det snart uppenbart att idyllen inte kan fortgå i evighet.

Materialet till sin roman har Ulla-Lena Lundberg burit med sig hela livet. Också hon blev, i likhet med de två systrarna i Is, tidigt faderlös. Dock betonar Lundberg att Is är en roman.

President Tarja Halonen berömmer Ulla-Lena Lundberg för det okonstlade språket och säger att Is är en hedersbetygelse både åt skärgården och läsarna.

För förlaget Schildts & Söderströms har årets Finlandiapris varit en framgångshistoria. Först belönades Christel Rönns och bilderboken Det vidunderliga ägget med Finlandia Junior och därefter Ulla-Lena Lundberg och romanen Is.

– Det här är en fantastisk julklapp, säger vd Barbro Teir.

Förlaget räknar med att sälja 15 000 exemplar av Is inför julhandeln. Den finskspråkiga utgåvan kommer ut på Teos men Schildts § Söderströms har rätt till en del av intäkterna från den försäljningen.