Sebastian Rejman är fredagens dj

I höst är Sebastian Rejman aktuell som programvärd för Talent, det vill säga när han inte jobbar på sitt kommande soloalbum. Och hans låtlista ser ut som han själv – stiligt alternative, med lätt amerikansk lutning.

Många minns säkert också "Sebu" från det populära musikprogrammet Körkriget 2010, eller för hans band The Giant Leap som slog igenom 2007 med radiohitten All In My Head

– Musiken har alltid varit och kommer alltid att vara min egen privat "hideaway", säger Sebastian. En plats där jag kan glömma bort allt annat och kan känna mig som hemma.

Rejman har sjungit sedan han var 14, och ett liv utan musik vore helt enkelt omöjligt. 

– Vare sig det gäller att spela, skriva låtar eller bara lyssna på musik så känns världen som en lite bättre plats i just den stunden. Jag har märkt att jag börjar må illa om jag till exempel inte spelar med killarna på bandträningar tillräckligt ofta.

Under hösten blir det ändå mera tv, den här gången tillsammans med programvärdskollegan Lorenz Backman

– Att göra Talent har varit en jätterolig erfarenhet. Förut har jag tackat nej till ungefär allt annat än på musikrelaterade saker, men jag är glad att jag sade ja till Talent. Det har blivit några alldeles hysteriska situationer med "Lore” – hoppas någonting blir kvar efter redigeringen.

– Domarna är trevliga också. Janne Kataja är på riktigt tokig, men på ett bra sätt. Det har också varit roligt att jobba för någon annan emellanåt, än bara för sig själv, en bra omväxling i livet.

De åtta första delarna av talangjakten är inspelade på förhand, och den 27 oktober börjar direktsändningarna. Talentfinalen ses den 1 december på Fyran. 

– På den egna musiksidan måste jag säga att allt känns som man skulle ha börjat på nytt. Nytt band, nya låtar, ny producent … jag känner mig som en 18-åring igen.

– The Giant Leap ligger för tillfället på is, så den nya skivan går ännu under namnet soloprojekt, men jag har nog några tankar redan. Jag kan inte vänta på att få börja banda in, men allt tar sin tid och jag vill inte köra för hårt den här gången eller ha för bråttom, utan lite tänka och fila före vi släpper ut någonting.

– Men det jag kan säga är att demolåtarna på min Macbook igen känns där de borde kännas – i pungarna! 

SEBUS LÅTLISTA

1. The Killers - Runaways : "Leadsingeln till nya albumet Battle Born, och den rockar så som jag väntade mig. De är ju The Killers, för fan! Fint producerat musik med "balls" från -80 talet. Vrid upp volymen och öppna en öl!"

2. Muse - Madness : "En ny låt av Muse och jag var genast "hooked". Fin sång som tar mig tillbaka till tiderna när jag hittade Queen. Jag kan inte vänta på att få se Muse igen på Hartwall Arena senare i år. Ett av de bästa liveband jag någonsin sett!"

3. Bruce Springsteen - "I'm on fire : En av  The Boss bästa låtar. Tar mig tillbaka till '80 talet när den enda tekniska grejen jag använde var Commodore64 och livet var så mycket enklare! Det samma hör man på låten, att det var analogt som gällde på den tiden. Bravo Bruce, bravo!"

4. John Mayer - "Walt Grace's Submarine Test, January 1967 : "Jag har gillat John Mayer redan en tid tack vare vår gitarrist Saku, som spelade Mayers Battle Studies-album för mig i hytten på en kryssning några år sen. Sången är ett bra exempel på varför John Mayer är en av de bästa låtskrivarna för tillfället. Otroligt fin text och melodi!"

5. Train - Drops Of Jupiter : "Hittade den här låten på nytt efter Trains comeback i år. Fin sång som jag hade glömt bort. Brings me back memories …"

6. Fun - Some Nights : "Ett nytt band som jag hörde på radion för bara två veckor sedan. Positivt är att det ännu dyker upp nya band som Fun, som går över gränser och gör vad dom vill. Bandet ligger också bakom sången We Are Young med Janelle Monae."

7. Foo Fighters - Bridges Burning : "Första sången på Wasting Light-albumet. Om du är trött eller känner dig nere så sparka igång fredagskvällen med den här! Vrid volymknappen långt till höger, ta av dig kläderna, spela luftgitarr och sjung med = god morgon!"

8. The Killers - Deadlines And Commitments : "The Killers igen. Men orsaken kommer här: När jag hörde den här låten råkade jag titta ut genom fönstret i Berghäll, och det regnade så perk*le. Ändå kändes det som jag skulle kört med en Ferrari i Miami 1986 och Deadlines And Commitments spelade i bilradion. Åh Miami, åh sol och åh doften av solkräm. Och kanske Don Johnson i sin Luhtajacka skulle springa emot. Vem vet. Men hellre Brooke Shields om du frågar mig." 

9. Green Day - Peacemaker : "Fredag kväll utan Peacemaker är som söndag morgon utan bacon! Old school sång som rullar framåt hela tiden och så plötsligt tar den slut. Men slutet är en av de bästa på 2000-talet. Håll tungan i kinden." 

10. Coldplay - Fix You : "Jag avslutar med en av de vackraste sångerna som finns i världen. Den här ligger på listan på grund av att det kanske finns någon där ute ännu inte hört låten. Nu är det hög tid, i så fall!"