Verksamhetsledare Anna Simberg (till vänster) och styrelsens ordförande Gunilla Hemming firar Labbets nya lokal men påpekar att framtiden för föreningen ännu är osäker. Foto: Benjamin Suomela.

Labbet vill utvidga

Stöd från Kulturfonden och en ny lokal gör dramatikföreningen Labbets verksamhetsledare Anna Simberg försiktigt optimistisk.

I våras såg utsikterna dystra ut för den finlandssvenska dramatikföreningen Labbet. När Svenska Folkskolans Vänner slutade med sitt projektbaserade stöd var verksamhetsledaren Anna Simberg tvungen att säga upp sig. Föreningen avslutade också hyreskontraktet för fastigheten på Georgsgatan 18 och flyttade ut.

I går var stämningen en annan när den nya lokalen invigdes i Luckans utrymmen på Simonsgatan. Ett stöd från Kulturfonden gör det möjligt för föreningen att fortsätta sin verksamhet – åtminstone för tillfället.

– Nu har vi ett hyreskontrakt på ett och ett halvt år. Men vi har ännu inte fått besked från övriga fonder, säger Simberg som tagit tillbaka sin uppsägningsansökan och nu är heltidsanställd.

Utan stöd från de övriga fonderna, det vill säga Svenska Folkskolans Vänner, Tre Smeder och Konstsamfundet, är det osäkert om Labbet kan fortsätta. Patrik Lerche på Tre Smeder har utnämnts till projektutredare. Buden har hittills varit olika, berättar Simberg.

– Antingen får vi en långsiktig finansiering eller så slutar den helt. Det växlar alltså mellan glad optimism och ett stort frågetecken.

Ny scen

Den nya lokalen i Luckans utrymmen passar föreningen utmärkt, enligt Simberg. Förutom Labbet består de övriga underhyresgästerna av kultur- och teaterproducenter. Kulturscenen Verandan som finns i samma hus öppnar också upp nya möjligheter.

– För oss är det givande att ordna pjäsläsningar men vi skulle också gärna spela någonting, inte nödvändigtvis i stor skala. Vi vill sätta upp sådant som teatrarna inte vill spela. Så vi hoppas att vi till och med kunde utvidga verksamheten.

I planeringen utgår Simberg från att verksamheten fortsätter som tidigare. I höst ordnas en mästarkurs som följs av en nybörjarkurs i pjässkrivning.
Bokutgivningen fortsätter med Claes Anderssons nyskrivna pjäs Den förälskade terapeuten och en ny barnpjäs som kommer ut senare i höst. Dessutom ska man samarbeta med Klockriketeatern kring en minifestival i januari.

– Temat är scenspråket och dess vikt för den språkliga identiteten hos en minoritet. Det är ju egentligen teater, litteratur och kultur som utgör det finlandssvenska.