Gunilla Hemming och Johan Aura. Foto: Hbl Arkiv.

Labbets …framtid hotad

Svenska folkskolans vänner slutar med finansieringen av föreningen Labbet som jobbar med att främja ny svenskspråkig dramatik i Finland.

Svenska folkskolans vänner slutar med finansieringen av Labbet. Troligen måste verksamheten dessutom flytta från G18 precis som yrkesskolan Axxell och Schildts förlag.

– Vi kan troligen inte fortsätta med verksamheten som den ser ut i dag. Vi har nu närmat oss Kulturfonden och väntar besked i mitten av juni. Först då kan vi börja lägga ut bitarna, säger styrelsens ordförande Gunilla Hemming.

Enligt Hemming försöker man nu se till att åtminstone pjäsbanken bevaras. Däremot riskerar både kurserna och seminarier att försvinna.

Föreningen Labbet arbetar med att främja ny svenskspråkig dramatik i Finland, bland annat genom föreläsningar, hörspelsbion, uppsättningar samt genom att beställa pjäser till specialprojekt och ge feedbackservice till både etablerade och kommande dramatiker. Sedan 2007 har Labbet också upprätthållit en nätbaserad pjäsbank.

Hittills har Svenska Folkskolans Vänners gett föreningen ett grundstöd för hyran och verksamhetsledaren Anna Simbergs deltidslön. Verksamheten disponerar sedan 2005 också egna utrymmen i SFV:s fastighet Georgsgatan 18.

Projektbaserat stöd

Johan Aura, kanslichef på Svenska folkskolans vänner, säger för sin del att stödet till Labbet uttryckligen handlar om ett projektbidrag.

– Att Labbet har en uttalad början och ett slut var överenskommet från början. SFV har under den här tiden stått för ett verksamhetsbidrag som Labbet delvis konkret betalat tillbaka i form av hyra.

Aura säger att SFV nu erbjuder Labbet att få fortsätta verka i G18, visserligen i andra utrymmen än tidigare.

– Den möjligheten är vi beredda att erbjuda utan avgift. Men lönerna och eventuella andra utgifter måste de hitta stöd för hos andra finansiärer. SFV kan inte ensam bekosta hela verksamheten.

Kan inte SFV bidra till ett nytt projektstöd för Labbet?

– Jo, om det finns ett påvisat behov av verksamheten är vi beredda att gå med igen om något år eller så. Vi vill gärna att Labbet ska finnas, men det är upp till aktörer att kontinuerligt påvisa behovet.

Vilken verksamhet ser du att ska finnas i G18 när både Axxell och Schildts lämnar huset?

– G18 är till för bildning och utbildning, verksamheten ska alltså vara kopplad till det. Vem eller vilka det konkret blir beror på vem som anmäler intresse och vilket behov som finns ute på marknaden. I Schildts gamla lokaler håller ungdomsverkstadens Sveps på att flytta in. Det finns ingen särskild agenda bakom att dessa förändringar händer ungefär samtidigt.

Gunilla Hemming ser fondernas projekttänkande som ett problem.

– Vi har startat en verksamhet som inte funnits förut och som helt är beroende av stöd. Man vill inte ”professionalisera eldsjälarna”, men eldsjälarna har inte resurser att upprätthålla det finlandssvenska kulturfältet. Man måste kunna leva på arbetet man gör. Projekttänkandet ger bidragsgivarna kontroll men det motverkar kontinuitet och kompetens.