Martin, Julius, Max och Anton är Casbah. Foto: Lasse Lindfors

Känslan viktigare än namnen

På musikfestivalen Kuudes Aisti som drar igång i morgon i Berghäll spelar flertalet nya inhemska band – en av dem är finlandssvenska Casbah.

Vasagruppen Casbah startade 2004 med en kassettspelare och en bedrövlig mick. I år slängde de fyra killarna ”the” framför namnet och styrde sin musikaliska resa tillbaka till rötterna som andas sorglös 60-talspop. Nya ep:n som kommer på hösten provkörs på söndag på Kuudes Aisti. Hbl snackade med basisten och sångaren Julius von Wright från Casbah om deras förväntningar inför festivalen.

Hur ser ni på att spela på söndag?
Att spela på söndag kommer att bli jätteroligt. Vi kommer nog att kunna klämma ut de sista krafterna ur publiken trots att vi spelar sent på sista dagen. Vi får dessutom sällskap på Siltanenscenen av andra riktigt bra finska band som bland annat Big Wave Riders, så kvällen kommer nog att bli magisk.

Vad ser ni själva mest fram emot på Kuudes Aisti?  Vad har ni för förväntningar?
Stämningen, publiken och de andra banden. Under Black Lips spelning kommer ni definitivt att hitta oss yrande längst fram, deras scenshow är fantastisk. Vi har spelat på mindre festivaler tidigare, men Kuudes Aisti kommer nog att bli speciellt, känner vi.

Hur tycker ni att festivalutbudet ser ut i Finland för tillfället – vad är bra, vad är mindre bra?
Finland har ett stort festivalutbud. Det finns mera festivaler för dem som diggar tyngre rock, men många festivaler bokar nog in riktigt bra artister. Det ordnas också allt fler små festivaler i Finland och i hela Norden som har en helt egen skön stämning. Festivaler behöver inte stora namn, det viktiga är känslan i luften.

Vilken festival drömmer ni om att spela på och varför?
Vi har alltid tidigare svarat Glastonbury, och måste väl ännu hålla fast i det. Den svårflörtade engelska publiken är nog ett gäng som vi ännu vill förtrolla.

Hur tänker ni förbereda er inför spelningen?
Formel 1 och meditation.

Se Casbah på söndag vid midnatt på Kuudes Aisti-festivalen. Lyssna på bandet på deras sida på Soundcloud.