HBL/Laura Böök

Cykelglädje genom film för alla smaker

Nästa veckoslut ordnas den första officiella Bicycle Film Festival Helsinki. Festivalen lovar ett unikt filmutbud och program för alla cykelälskare.

– Vi gör en mångkulturell festival med glädje och positivitet som ledstjärnor, säger Markku Jussila som håller i arrangemangen för Bicycle Film Festival Helsinki.

Bicycle film festival är en internationell kort- och dokumentärfilmsfestvial som ordnas runt om i världen mellan 20 och 30 gånger per år. I år är det första gången som festivalen hålls i Helsingfors.

– Den ordnades i år för tolfte gången i New York där festivalens rötter finns. 2001 var första gången och efter det har den spridit sig vidare först i Nordamerika och sen vidare till Asien och Europa. I London har den till exempel ordnats länge.

Festivalen har tidigare ordnats i Tallinn ett antal gånger, men efter att en större del av publiken började komma med båten över Finska viken valde man att flytta festivalen till Helsingfors.

Stort urval
Festivalens grundare Brendt Barbur fick idén till festivalen efter att han blivit under en buss när han cyklade i New York. I stället för att bli arg på bussar och bilar bestämde han sig för att vända den traumatiska upplevelsen till något positivt som lyfte fram glädjen med cykling. Festivalen innehåller därför utbud för alla.

– Bicycle film festival är inte festival med filmer gjorda av bara hårda cyklister för andra cyklister. Här finns många olika sorters filmer och program där cyklingen är det förenande temat, säger Jussila.

Varje år tar festivalens centralorganisation i New York emot närmare tusen olika kortfilmer och dokumentärer där cykling på något vis har en roll.

– Det finns nästan en sorts tävlan bland filmmakare att få festivalen att visa deras filmer. Det här gör att festivalen har en katalog på närmare 10 000 filmer att välja mellan, säger Jussila.

Eftersom det är första gången som festivalen ordnas i Helsingfors har de haft större möjlighet att välja filmer som visats tidigare år på andra ställen.

– Under hälften av våra filmer är sådana som visades på årets New York-festival. Över hälften är sådana som inte passade in på festivalen i New York eller som visats tidigare år på andra ställen. Eftersom det finns olika cyklister i olika sorters städer passar en del filmer bättre än andra i vissa städer, säger Jussila.

Mycket program
Utöver filmerna ordnas det också en hel del annat program, bland annat finns det cykelrelaterade konstutställningar med både inhemska och utländska konstnärer och två olika cykelturer genom staden. Varje kväll ordnas det också kvällsfest med lokala artister.

– Första kvällen har vi invigningsfest med New York-tema. Där kommer den från några år tillbaka populära Get your love-klubben att göra en comeback. Senaste spelade de på Flowfestivalen i fjol, men nu drar de ett lite längre set, säger Jussila.

På lördag och söndag kommer det också att ordnas bruncher med egna filmvisningar.

– Då kommer vi att koncentrera oss på inhemska cykelfilmer. Vad vi visar ser vi sen beroende på vem som är där och hurudant väder det är.

Bicycle film festival Helsinki hålls mellan torsdagen den 26 juli och söndagen den 29 juli i L3-magasinet på Busholmen. Adressen är Sandholmsgränden 6. Ett utförligt program finns att hitta här.