Snart väntar bråda dagar för teamet bakom den nya filmen Fyren som spelas in på Lågskär. Från vänster Gabriella Nordlund, Robert Nordström, Erik Lönngren, Ulrika Bengts, Ping Wallén, Patrik Kumpulainen, Mats Långbacka och Niklas Groundstroem. Foto: Robert Jansson.

Bengts filmar på Åland igen

Under 29 intensiva dagar intas den ensliga fyrön Lågskär av teamet bakom en ny finlandssvensk långfilm signerad Ulrika Bengts.

Den tyska manusförfattaren Roland Fauser liftade längs Höga kusten i Sverige, tog in på ett vandrarhem som var inrymt i en fyr och började fantisera om ett liv på en isolerad ö. Det blev så småningom ett filmmanus: ett mörkt familjedrama med tidlösa ingredienser som makt, avund, misstänksamhet och svek.

Manuset blev liggande tills Fauser råkade på Ulrika Bengts och Mats Långbacka på en filmfestival i Malmö och började prata med dem om fyrar i Östersjön.
Därmed sattes filmbollen i rullning och efter en manusbearbetning av Jimmy Karlsson börjar inspelningarna den 4 juli. Man har 32 dagar på sig – ”ett normalt antal i dagens läge” – och 29 av dem tillbringas på Lågskär. De tre övriga i Helsingfors och Kotka. Skonaren Linden har hyrts som logifartyg som ligger på redden vid fyrlandet.

Rätt miljö
Ön Lågskär ligger 15 sjömil söder om Mariehamn, så långt ut till havs att man inte ser den med blotta ögat när man startar båtresan från fasta Åland.
Fyrfolket lämnade ön i början av 1960-talet när fyren automatiserades. Men bostadshusen finns kvar och bebos höst och vår av ornitologer som ringmärker fåglar.
Filmteamet granskade en rad fyrar i Östersjön innan valet föll på Lågskär.
– Här finns byggnader med fin patina och de är inte sönderrestaurerade. Miljön från 1939, då filmen utspelas, är lätt att återskapa. Fyren på Lågskär har även en fin spiraltrappa med fönster som gör sig bra på film, säger Mats Långbacka och Ulrika Bengts.
Bengts ser fram emot intensiva och utmanande dagar. De inblandade får räkna med ständig närhet. Man kan inte smita undan på en karg ö och ombord på Linden bor man trångt.

Fyrmästaren Vilhelm Hasselbond är en huvudperson i filmen. Dominant, rent av tyrannisk, och hård mot sin son Gustaf som gör allt för att vara honom till lags. Rollen spelas av Niklas Groundstroem.
– Niklas är hängiven och mångsidig. Jag tror att han gör en Hasselbond som överraskar även mig, säger Bengts.
– Jag är glad över uppdraget som är min största utmaning hittills för filmduken, säger Niklas Groundstroem.

Den svenska stjärnan Amanda Ooms spelar Hasselbonds fru Dorrit.
– En väldigt spännande skådespelare. Skör, tuff, vild och intensiv, säger Bengts om valet av Ooms.

Annan känsla
Fotografen Robert Nordström använder 35 millimeters film.
– Man får en annan känsla, en annan lyster och mjukhet än med den digitala tekniken. Jag hoppas också på regn och storm under några inspelningsdagar, säger han.
Men om solen behagar skina 29 dagar i sträck från den 4 juli får man tackla det också.
– Det här blir en helt annan film än Iris som vi också spelade in på Åland. Tätare scener och ett annat bildspråk, säger Ulrika Bengts.