Saara Cantell. Foto: Johanna Onnismaa.

”Svenskarna ser lika lite nordisk film som vi”

Regissören Saara Cantell är aktuell med långfilmen Tähtitaivas talon yllä och som domare vid Tammerfors kortfilmsfestival som börjar i dag.

Hur uppstod idén till Tähtitaivas talon yllä?
– Filmen är baserad på egna erfarenheter. Jag har firat alla somrar på ett gammalt släktställe i östra Finland. Det slog mig att all tid på något sätt är samtidig där och så föddes tanken på en historia om människorna som samlas på ett och samma ställe, samma hus och skog och bär, men under olika tider. Filmen knyter via platsen ihop tre kvinnoöden.

Filmen valdes till tävlingssektion för internationell film under Göteborgs filmfestival, vilken feedback fick du?
– Göteborg har en fantastisk festival med mycket aktiv publik. Filmen hade tre visningar som alla var slutsålda. Många kom fram och sa att de gillade filmen, speciellt verkade Sverigefinländare identifiera sig starkt med karaktären Tuulikki i filmen som även hon flyttar till Sverige. Jag lade också märke till att svenskarna skrattade på andra ställen i filmen än den finska publiken.

Kan filmen få distribution i Sverige?
– Visst finns en liten chans, men det är sällan det lyckas. Svenskarna ser lika lite nordisk film som vi här i Finland. Det amerikanska utbudet dominerar efterfrågan vilket är väldigt trist.

Vilka framtidsplaner har du?
– Om allt går bra börjar jag inspelningen av en romantisk komedi mot slutet av året. Outi Keskivaari har skrivit manus. Sedan jobbar jag också på en epokfilm om häxjakt på Åland. Sistnämnda projekt har planerats i snart tio år men nu börjar det se ut att bli verklighet.

Du sitter i juryn för årets kortfilmsfestival i Tammerfors, vilka är förväntningarna?
– Att få se en massa bra kortfilm. Schemat är fullspäckat så det blir nog lite tid för annat. Å andra sidan är festivalen en härlig möjlighet att fokusera bara på kortfilmen. Festivalen i Tammerfors är stor och viktig, också internationella medier följer den.