Foto: Benjamin Suomela. På bilden Marcus Floman och Elli Flén. – När vi jobbade tillsammans 1999 fick vi ett scoop och lyckades rädda den svenska juristutbildningen i Vasa, säger Elli Flén.

Studentbladet skapade samhällspåverkare

I Gamla studenthuset trängs personer från över hälften av Studentbladets 100-åriga historia. Klaus Törnudd, chefredaktör 1954, minns tidningen som en svartvit skapelse med uppseendeväckande innehåll.

– Vissa artiklar väckte debatt, till exempel när jag skrev om preventivmedel. Men det hörde till studenttidningens uppgift, säger han.

Bjarne Nitovuori och Peter Lodenius, chefredaktörer 1967 och 1970, minns sin tid som rolig, kaotisk och anarkistisk.

– Ibland skrev man ledare klockan fem på morgonen när tidningen skulle tryckas nästa dag, säger Nitovuori.

Under det senaste året har Studentbladets börjat profilera sig som en featuretidning i stället för att vara nyhetsförmedlare för studenter.

Calle Haglund, ordförande för Pro Studentbladet, och chefredaktör för tio år sedan, tycker att det nya konceptet speglar tidens anda och säger att tidningen behöver stöd för att bli varm i kläderna i den nya rollen.
I vimlet hittar Hbl också Elli Flén och Marcus Floman som båda arbetade för Studentbladet 1999. Redan på den tiden hade de två bestämda åsikter.

– Vi hade diametralt olika åsikt om pälsnäringen, försvarsmakten och veganism, och vi har inte ändrat oss ett dyft. Marcus gjorde civiltjänst och jag gick armén, säger Flen och skrattar.

I dag konstaterar de ändå att de hela tiden jobbade för samma mål: ett tryggare och mer tolerant samhälle.

– I arbetet möts våra intressen trots de olika infallsvinklarna, jag på flyktinghjälpen och Elli som fredsbevarare, säger Floman.