Årets pristagare Thomas Tranströmer. Foto: EPA/JUREK HOLZER

Tomas Tranströmer får Nobelpriset i litteratur

Svenska akademiens ständige sekreterare Peter Englund meddelade att i dag klockan 14 finsk tid att Nobelpriset i litteratur 2011 går till Tomas Tranströmer.

I prismotiveringen hyllas han bland annat ”för att han i förtätade, genomlysta bilder ger oss ny tillgång till det verkliga”.

Tranströmer har varit en långvarig förhandsfavorit och är en av Sveriges mest kända poeter utomlands. Han gjorde en mycket uppmärksammad debut då han 1954 gav ut samlingen 17 dikter och med sina följande diktsamlingar befäste han därefter "sin position som en av de främsta lyrikerna i sin generation". Hans dikter har översatts till över 60 språk.

Diktar trots stroke

Tomas Tranströmer drabbades 1990 av en stroke. Den har till stor del berövat honom talförmågan. Han har dock kunnat fortsätta sin diktning. Hans senaste diktsamlingar är Sorgegondolen från 1996 och Den stora gåtan från 2004.

Peter Englund, Akademins ständige sekreterare, verkar medveten om att han gjorde många förvånade när han läste upp Tranströmers namn.

– Men poängen med det här har aldrig varit att slå någon med häpnad. Tranströmer har funnit med sedan länge, och han har varit nominerad många är i rad. Han är en av världens största poeter, säger Englund till SVT.

Glatt överraskad

Englund säger att att han pratat med Tranströmer och dennes hustru, och att poeten nog var förvånad över beskedet.

– Jag tror att han blev överrumplad. Han satt och lyssnade på musik när jag ringde. Det brukar heta att tåget har gått om ingen har ringt runt 12.30, och jag tror att jag ringde honom tio i tolv, säger Englund med ett brett leende.

PROFIL
Tomas Tranströmer
  • Tomas Tranströmer föddes den 15 april 1931 i Stockholm.
  • Som författare debuterade han 1954 med den uppmärksammade debutsamlingen 17 dikter och var därefter mycket produktiv.
  • I år publicerades samlingsvolymen Dikter och prosa 1954–2004.
Om hans stil har sagts att den innehåller "precist utmejslade formuleringar, visuellt självlysande metaforer, arkaiska mytmotiv och upplevelser av starkt förtätad livskänsla som kan få en religiös dimension".

  • Tranströmers dikter har översatts till många språk, och hans stil har gett starka impulser till senare poetgenerationer både i Sverige och utomlands.

Tomas Tranströmer beskrev sig själv som glad och rörd när han kommenterade att han fått Nobelpriset.
Poeten har svårt att tala sedan en stroke på 1990-talet.

Hans fru Monica Tranströmer säger till TT Spektras reporter på plats vid Tranströmers lägenhet på Södermalm i Stockholm att det är mycket blandade känslor.

– Han trodde inte hans kulle få uppleva detta.

– Han säger också att han är trygg med alla dessa människor som kommer för att gratulera och fotografera.