En av dem kan få priset. Foto: Lehtikuva/AFP

Adonis, Dylan och Tranströmer litterära vadslagningsfavoriter

Tre poeter toppar vadslagningsbyrån Ladbrokes förhandstips om årets Nobelpristagare i litteratur. På torsdag klockan 14 klarnar det vem det blir.

Den syriske diktaren Adonis (egentligen Ali Ahmed Said) har de bästa oddsen. Han har i åratal hört till förhandsfavoriterna. Eller går priset till Sverige och Tomas Tranströmer. Han har dock lägre odds än låtskrivaren Bob Dylan, som i våras fyllde 70.

Svenska Akademien tillkännager pristagaren på torsdag. Valet kan falla på vilken meriterad författare som helst, men senast som en lyriker fick priset var 1996, då polska Wislawa Szymborska fick priset.

Enligt Dagens nyheter har Ladbrokes i nio år tid satt odds på Nobelpristagaren i litteratur och tippat rätt fyra gånger: J-M Coetzee 2003, Orhan Pamuk 2006, JMG Le Clézio 2008 och Herta Müller 2009.

Fjolårets pris gick till peruanen Mario Vargas Llosa.

Adonis aktuell

Demokratiförkämpen Adonis är extra speciell i år på grund av omvälvningarna i arabvärlden och demonstrationerna i hans hemland Syrien. Han har visserligen kritiserats för att han inte tillräkligt aktivt stött folkresningarna.

En annan arabisk författare med höga odds är Assia Djebar, en algerisk feminist som skrivit romaner, dikter och skådespel. I Sverige betecknas utöver Tranströmer Torgny Lindgren och Per Olov Enquist som tänkbara pristagare.

Andra som ligger bra till är sydkoreanen Ko Un, Australiern Les Murray, kinesen Bei Dao, japanen Haruki Murakami, israelen Amos Oz och amerikanerna Philip Roth, Ron DeLillo, Cormac McCarthy, Joyce Carol Oates och Thomas Pynchon.