K-G Bergh: "Riktigt olycklig formulering"

– Formuleringen om Lindex-kunder var riktigt olycklig, och jag är den första att medge det, medger Kaj-Gustaf Bergh beredvilligt när han läst Merete Mazzarella kolumn Författare märker ord.

– Min avsikt var att klargöra en juridisk omständighet, men liknelsen mellan författare och Lindex-kunder hade inget med verkligheten att göra. Författarna är en del av produktionskedjan.

Han betonar att Konstsamfundet gått in för fusioneringen av Söderströms och Schildt uttryckligen med målsättningen att trygga den finlandssvenska skönlitteraturen.

– Vi vill skapa en miljö där den finlandssvenska litteraturen kan leva. Vi vill skapa något positivt, men det verkar svårt att få folk att tro på det.

När Nya Argus och läroämnet nordisk litteratur förra veckan arrangerade en diskussion om finlandssvensk kulturpolitik, satt Kaj-Gustaf Bergh i publiken. "Är det faktiskt han?", frågade folk varandra i förvirrad ton – möten mellan kulturarbetare och näringslivets toppar hör inte till vanligheten i dagens Svenskfinland.

– Jag tänkte att jag får komma dit och försöka lyssna och lära mig, säger Bergh.