Foto: LEHTIKUVA/AFP PHOTO/ODD ANDERSEN

I huvudet på Angela Merkel

Kohls flicka. Drottning av Europa. Maktens fysiker. Madame Non. Angela Merkel har kallats många saker. Inför höstens tyska val är hon överlägset populärast, trots sin tråkiga utstrålning. Eller kanske just därför.

Visst ler hon. Men det är ofta ett behärskat, lite hemlighetsfullt Mona Lisa-leende. Hon är ingen medryckande talare. När hon försöker höja stämningen känns det snarare lite pinsamt och ansträngt. Om hon tappar tålamodet skvallrar högst de hopdragna ögonbrynen. Aldrig att hon skulle höja rösten offentligt.

Kritikerna säger att det är svårt att veta vad Angela Merkel står för, eftersom hon ändrar åsikt hela tiden och stjäl teman från motståndarna. Men det har inte minskat hennes popularitet. Mot utmanaren Peer Steinbrück (SPD) är hon överlägsen, och sannolikheten är stor att hon fortsätter som kansler efter valet.

Merkel vårdar bilden av den sparsamma schwabiska husmodern. Tyskarna litar på att hon försvarar deras intressen i eurokrisen. Det enda som kunde tänkas skada henne är om euron kollapsar, vilket inte lär ske före valet, säger sociologen Doris Mathilde Lucke på universitetet i Bonn.

– Hon verkar vara immun mot angrepp. Hon lever blygsamt och tillåter sig inga skandaler. Hon har inte gjort ett enda stort misstag under sin karriär. Hon inspirerar kanske inte, men få har något emot henne. Det är kanske hemligheten.

Merkel talar långsamt och överlagt, och säger inget fel. Bristen på visioner och ideologi har inte skadat henne. Hon har själv sagt att hon är både liberal, konservativ och kristligt social.

– Då var det vissa som skakade på huvudet, men jag tycker det är intelligent. När det kommer ett förslag testar hon stämningen och kollar om det är genomförbart eller inte. Hon är alltid på den säkra sidan. En politikens moderator snarare än en drivande kraft, anser Lucke.

Under Barack Obamas Berlinbesök kom sociologen att tänka på kontrasten mellan de två.

– Obama sade “Yes we can”, men kunde inte infria de höga förväntningarna. När Merkel blev kansler var förväntningarna låga, och då kunde hon inte heller göra folk besvikna.

Obunden av ideologi
Merkels karriär har gått spikrakt uppåt. Under sin tid i DDR var hon ingen aktiv motståndare, men inte heller medlem i kommunistiska partiet SED.

Hon blev politiskt aktiv först de sista månaderna innan återföreningen. Det gjorde henne tillförlitlig och obelastad, säger Jaqueline Boysen, som skrivit en av många biografier om Merkel.

– Efter återföreningen behövde Helmut Kohl pålitliga östtyskar till den nya regeringen, och hon rekommenderades. Hon var både nyfiken och modig.

Merkel blev Kohls skyddsling, och utnämndes några år senare överraskande till den tunga posten som miljöminister.

I slutet av 1990-talet drabbades kristdemokraterna av en partifinansieringsskandal. I en debattartikel tog Merkel avstånd från Kohl och nästa år valdes hon till partiordförande.

– Hennes framgång är en blandning av rätta omständigheter och chanser som hon själv tog tag i, säger Boysen.

Under årens lopp har hon också röjt undan de flesta konkurrenter inom partiet.

– Kanske tyckte hon de stod i vägen för hennes politik. Merkel tycker inte om öppna strider. Men det kommer en tid efter henne, och vem har partiet då?

Under Merkels ledning har kristdemokraterna förnyats och övergett många konservativa ståndpunkter. Jaqueline Boysen beskriver Merkel så här:

– Hon är flitig. Intelligent. Sätter stort värde på självständighet och är inte fåfäng. Hon är också humoristisk.

Boysen funderar några sekunder på ett exempel, och berättar om en stor presskonferens där fotograferna trängdes längst fram.

– Stämningen var spänd, och så fort hon rörde handen började kamerorna smattra. Det där lekte hon med, och skämtade bort spänningen.

På vilket sätt påverkas Merkel av sitt förflutna i DDR?
– Hon har säkerligen lärt sig hålla munnen och prata öppet bara med dem hon litar på. För henne är det också viktigt att kunna välja fritt. Hon är inte bunden av ideologi utan fattar beslut utgående från fakta och sakläge.

Därför slår hon inte fast ståndpunkter innan hon åker till toppmöten. När man inte lovar något har man heller inget att förlora, och den andra parten kan ge efter utan att mista ansiktet.

– Det här är svårt för den politiska kommunikationen och dem som vill mäta hennes framgång. Men det gör regerandet lättare, säger Boysen.

En sak diskuteras mycket sällan: Merkels kön. Hon är en av världens mäktigaste kvinnor. Men landet hon leder präglas av många jämställdhetsproblem.

Vilken roll har hennes kön spelat i karriären?
– Könet spelar en roll i den meningen att det inte gör det, säger Lucke.

Merkel har delegerat alla jämställdhetsfrågor till sina ministrar, och aldrig framhävt att hon är kvinna.

– Å ena sidan är hon den första kvinnliga kanslern, men å andra sidan är hon inte till någon nytta för feminismen, säger Lucke.

Jaqueline Boysen påpekar att Merkel växte upp i en miljö utan feministisk debatt och jobbade i ett mansdominerat område. Genusfrågor berörde henne inte.

– Och hon har inte heller framhållit sin DDR-bakgrund.