Foto: Cata Portin

Kvantfysik mot rynkor

Bruket av botox för att släta ut rynkor i ansiktet har ökat rejält under de senaste tio åren. Vid sidan om nervgiftet gror nischer för ingrepp utan injektioner och kniv. Den senaste baserar sig på kvantfysik.

På sjunde våningen i varuhuset Stockmann finns det nyaste i kampen mot åldrandet - energi.

Det går till så här: Kunden sätter sig bekvämt i en stol i skönhetssalongen, en rymdaktig plastkåpa placeras på huvudet och Aila Merranto-Lindholm knäpper på strömmen av negativa syrejoner.
Behandlingen tar en halv timme, inga förberedelser behövs och eventuellt smink behöver inte tvättas bort.
– Jonerna kan också förbättra minnet, säger Merranto-Lindholm, upprymd över det positiva mottagande som "rymdkåpan" fått bland kunderna.
Enligt Merranto-Lindholm har många av hennes kunder tidigare prövat på botox, men efter oönskade följder vänt sig till salongen för mera jordnära alternativ, må så vara att rymden är med på ett hörn.
Dermofacial, som den här metoden också heter, kommer från Tyskland.
Medicin och humbug
Hudläkaren Håkan Granlund som har ett långt förflutet inom läkemedelsindustrin konstaterar kallt:
– Huden kan inte göras yngre, men man kan fördröja åldrandet genom att förebygga.
Den tyska nyheten kommenterar han med en suck.
– Varför inte gamla hederliga bastun i stället?
Bastun fungerar enligt samma principer.
För att sinka åldrandet räcker gamla sanningar långt enligt Granlund. För mycket sol får huden att åldras snabbare, rökning likaså. Sunda levnadsvanor med motion och hälsosam kost ger friskare hud.
– Sedan är det en annan sak att snygga upp en åldrad hud. För detta finns det många metoder, som botox, kniv och kemikalier. Detta är kosmetik, både förståeligt och acceptabelt, men gör inte huden yngre. Den får bara huden att se bättre ut, för en tid.

Läs mera i dagens Hbl!