Fria män. Ari Matikainen, till vänster, dokumenterade den ryska författaren och oliktänkaren Viktor Jerofejev. Foto: Leif Weckström.

Inte längre rädd för Ryssland

En tv-serie om likheterna mellan finsk och rysk musik inspirerade regissören Ari Matikainen som ville veta mera om vår stora granne. Resultatet blev en film om Rysslands mest kända oliktänkare.

"Jag är Rysslands friaste man", säger författaren, mediepersonligheten och tänkaren Viktor Jerofejev, tittar stadigt in i kameran och tillägger sedan:
"Jag är den friaste mannen i ett skrattretande land."
Viktor Jerofejev är diplomatsonen som växte upp i en privilegierad familj. Fadern, Vladimir Jerofejev, hade varit Stalins tolk och Molotovs assistent och gjorde sedan karriär som ambassadör. Viktor Jerofejev tillbringade delar av uppväxten i Frankrike och Afrika och definierar sig som en ryss med ett västerländskt tänkesätt.
Men han är också patriot.
– Viktor älskar sitt land men han hör till dem som tycker att man måste lyfta fram missförhållandena, diskutera dem och försöka åtgärda problemen, förklarar Ari Matikainen.
Om några dagar har Matikainens film Russian Libertine premiär. Dokumentären följer Viktor Jerofejev i hans vardag i Moskva och på några internationella författarträffar. Utgångspunkten för filmen är Viktor Jerofejevs varma och nära relation till fadern, trots att han, som han själv ser det, begick ett mord på sin egen pappa.
Vladimir Jerofejevs lysande karriär fick ett abrupt slut 1979. Då publicerade Viktor Jerofejev skriften Metropol som innehöll texter censuren klassade som sovjetfientliga. Vladimir Jerofejev var då en av de högsta på Unesco men kallades hem till Moskva och förlorade jobbet.
Ändå anklagade han aldrig sin son.
Ari Matikainen ramlade över Viktor Jerofejev och hans öde efter att ha läst en av Jerofejevs böcker, blivit intresserad och gett sig ut på jakt efter mera kunskap. Detta skedde ungefär samtidigt som Matikainen funderade på en film med Rysslandstema.
Bakom sig hade Ari Matikainen då tv-serien Yhteinen sävel och insåg att Finland och Ryssland har fler likheter än förkärleken för toner i moll. Rysslandsexperten och översättaren Jukka Mallinen introducerade honom för Viktor Jerofejev och Matikainen förstod att han hade hittat drivkraften för sin film.
– En person som vill påverka sina medmänniskor är utmärkt att väva en film kring, påpekar Matikainen.
Han konstaterar att han, i likhet med väldigt många finländare, visste förvånansvärt lite om Ryssland trots att det är ett grannland.
– Ryssland är något som bara finns men som man sällan tänker på. Och när man gör det är det med lite rädsla.

Vad förvånade dig mest under inspelningen?
– Det enorma gap som finns mellan de ryska ytterligheterna. Å ena sidan har vi de ultrareligiösa med ett tänkesätt hämtat från Ivan den förskräckliges dagar. Och å andra sidan har vi oligarkerna och övriga som anammat det västerländska tänkesättet. Försöker man kombinera dessa tankevärldar får man en gräslig soppa.
Inspelningarna av Russian Libertine kom i gång i fjol somras och dokumentären förevigar några av höstens stora demonstrationer mot Putin och Medvedev. Men filmteamet mötte inga svårigheter, säger Matikainen.
– Ett par gånger anslöt sig visserligen några främlingar till teamet och milisen kollade alltid att våra visum var i skick. Men ingen försökte någonsin hindra oss.
Knepigare var det med Viktor Jerofejevs familj. Hans bror Andrej Jerofejev hade nyss fått sparken från sitt jobb som kurator på Tretjakovgalleriet och stod inför en rättegång. Brottet var att han hade arrangerat en utställning med modern konst. Andrej Jerofejev var orolig för sin familjs trygghet men är själv intervjuad i dokumentären. Också föräldrarna förekommer men Vladimir Jerofejev avled medan inspelningarna pågick.
Som författare är Viktor Jerofejev känd som respektlös, gäckande och rolig. Cynisk är han inte, och det vill han inte heller vara.
"Cynismen har korta armar. Det är lätt att vara cynisk, då vet man ju allt. Men man lär sig heller ingenting. Cynismen innebär statiskhet. Jag har cyniska figurer i mina böcker, men det är för att jag vill skriva sammansatta texter. För mig är livet en gåta, litteraturen en hemlighet, man är tvungen att använda olika verktyg för att känna sig fram", sade Jerofejev i en intervju som Hbl:s Moskvakorrespondent Anna-Lena Laurén gjorde med honom i november.


Russian Libertine har biopremiär 11 maj. "Libertin" är ett begrepp av franskt ursprung och betecknar en person som vill frigöra sig från de sociala och moraliska normerna i samhället.