Inte otrygg. Eddie Izzard känner sig aldrig ensam på scenen.

Eddie Izzard är tyst – ibland

Komikern Eddie Izzard tror inte på Gud, beundrar Napoleon och föraktar det monarkistiska statsskicket. Med sin nya show, Force Majeure, gästspelar han även i Helsingfors.

Klockan är bara 7 på morgonen i Los Angeles men rösten i telefonluren låter ändå lite förorättad när jag försiktigt undrar om Eddie Izzard tillhör de morgonpigga.
– Naturligtvis, lyder det korthuggna svaret, men sedan blir det fart på karln.
Eddie Izzard jobbar på med materialet till nästa show och för fansen ges många möjligheter att känna igen sig. Izzard tänker fortsättningsvis skruva till historien och undersöka de existentiella frågorna.
Force Majeure ska handla om Gud, livet, döden och sex. Den ska bli den ultimata showen om det mänskliga varandet, om tillståndet för mänskligheten och om varför vi finns till. Mitt svar på den frågan är – det beror på en olyckshändelse.
Att offentligt deklarera att man inte tror på Gud kan vara mindre lyckat i vissa sammanhang. Eddie Izzard säger dock att hans publik är förberedd på att han häcklar den himmelske fadern.
– Men många är väldigt nyfikna på att se hur jag gör det.
Stå upp-komikernas mardröm är att publiken inte fattar ett skämt och att komikern står ensam inför en tyst och förvånad, i värsta fall fientlig, publik. Hur beter sig Izzard i sådana lägen?
– Jag försöker att inte bry mig. Min uppgift är att underhålla, så i sådana fall gäller det att omstrukturera skämtet och presentera den misslyckade roligheten som en del av rollen. Eller så konstaterar jag att ”det här var visst inte en särskilt god idé” och fortsätter med min show som om inget hade hänt.
Finns det några ämnen du uppfattar som tabu, omöjliga att göra humor av?
– Nej. Jag pratar om allt – cancer, hiv och döden. Jag säger inte att det är lustigt, det är inte min stil eftersom jag gillar människor. En del komiker roar sin publik genom att skämta om andras olycka men det gör inte jag.


En förlorad Python
Eddie Izzards karriär som ståupp-komiker inleddes redan på 1970-talet. Han är född i Jemen men växte upp i England och debuterade på en klubb i West End. Han har ofta upprepat att Monty Python hör till de tidiga idolerna och John Cleese har kallat honom ”en förlorad Python.”
Men Monty Python var många och du är bara en. Känner du dig ensam på scenen?
– Nej, jag är trygg i mig själv och har alltid mycket jag vill få sagt.
Hemma i England är Izzard en känd anhängare av Labourpartiet och tänker sig att han en dag skall kandidera för Labour. På scen försöker han därför undvika politiska skämt.
– Dels vill jag inte blanda ihop mina två intressen, showbiz och politik. Och dels föråldras politiska skämt fort.
Premiärminister David Cameron får i förbifarten några goda råd.
– Cameron borde röra sig mera mot mitten. Han borde ta exempel av Barack Obamas politik.
Hellre alltså historia än politik, när det gäller innehållet i Eddie Izzards shower. På frågan om vilka historiska personer Izzard beundrar funderar han noga.
– Jag tycker om människor som har lyckats förändra världen med hjälp av goda idéer, Gandhi till exempel. Och fastän jag inte avgjorde någon värnplikt är jag väldigt fascinerad av militära storheter som Napoleon.
Vem föraktar du då?
– Massmördarna Hitler och Stalin är ett givet svar. Dessutom tycker jag väldigt illa om kungligheter. Jag förstår inte idén med monarki, det borde vara dags att övergå till republik som är mera demokratiskt.
– Men varje gång det föds en ny generation kungligheter skall det gullas med dem och så blir monarkierna starkare igen.
Finlands historia är Izzard inte helt okunnig om.
– Jag vet att ni har tillhört Ryssland och att ni förde en heroisk kamp mot Sovjetunionen under andra världskriget, rapporterar han stolt.
Efter mer än trettio år i branschen tillhör Eddie Izzard de rutinerade. Skillnaderna mellan den privata Eddie och show-Eddie har under decennierna suddats ut.
– Egentligen är jag ganska blyg men har under årens lopp tvingats tillägna mig sociala talanger. Den stora skillnaden är att jag inte känner mig pressad att hålla låda utanför scenen. Jag kan vara tyst.
Eddie Izzard uppträder på Hartwallarenan den 11 april 2013.

Profil
Eddie Izzard
Ålder: 50 år.
Bakgrund: Född i Jemen, uppvuxen i Nordirland, Wales och England.
Karriär: Komiker och skådespelare. Inledde karriären på en klubb i Londons West End 1987. Gjorde tillsammans med Fry & Laurie en uppmärksammad aids-show 1991. Har haft flera framgångsrika soloshower, bland dem Dress to kill (1998), Sexie (2003) och Stripped (2008/2009). Haft filmroller i bland annat Ocean’s Twelve (2004), Ocean’s Thirteen (2007), Berättelsen om Narnia: Prins Caspian (2011) och Bilar 2 (2011).
Signum: Känd som transvestit. Debuterade i kvinnokläder 1992. ”Attityderna gentemot sexuella minoriteter har verkligen förbättrats under de gångna 20 åren. Jag är lycklig över det, även om många problem givetvis kvarstår.”