Foto: Rickard Nordgren. Malin Österberg, Jeanette Öhman, Lotta Staffans, Linda Kaseva, Karin Hautamäki och Stina Heikkilä hoppas allihop att Rättviseförmedlingens finländska filial i framtiden även består av många män.

Förmedling …i rättvisans tjänst

Rättviseförmedlingen är en enorm framgång i hemlandet Sverige där man på bara två år värvat över 32 000 personer som tillsammans tipsar om experter ifrån underrepresenterade grupper. Nu öppnar också nätverkets Finlandsfilial, den första utanför Sverige.

Det var under en kväll på krogen för två år sedan som Rättviseförmedlingens grundare, pr-konsulten Lina Thomsgård kläckte idén. Länge hade hon retat sig på att det så sällan var tjejer som stod i dj-båset, något som nästan alltid förklarades med att inga fanns att hitta. Thomsgård lovade då att fixa fram en lista på minst hundra kvinnliga dj:ar, vilket hon lyckades med via Facebook.

Sedan dess har framgången varit ett faktum. I dag har över 32 000 personer anslutit sig till Rättviseförmedlingens sida där vem som helst kan hjälpa till att ta fram namn på olika typer av experter och andra personer ur underrepresenterade grupper. Tillsammans verkar man för en rättvis representation. Exempel är efterlysningar på män som uttalar sig om föräldraskap eller kvinnor som lämpar sig för företagsstyrelser.

Malin Österberg är en av tre anställda som i dag jobbar med verksamheten i Sverige. Hon har kommit till Helsingfors för att lansera Rättviseförmedlingen i Finland.

– Vi tror på att folk behöver hjälp och det går att hjälpas åt. Vi gör inga direkta rekryteringar, oftast uppger vi inte vem efterlysaren är men ibland gör vi så kallade proaktiva efterlysningar där vi lyfter upp skevheter som vi själva eller någon rättviseförmedlare upptäcker.

Hur växte ni till att bli så stora?

– Processen har skett väldigt organiskt, oftast är det kompisar som tipsar varandra. Lina Thomsgård har hela tiden varit vårt ansikte utåt, hennes energi smittar av sig. Det är väl kombinationen av dynamisk frontfigur och brett nätverk från start.

Vad är det vanligaste missförståndet kring verksamheten?

– Att vi bara vill föra fram kvinnor och eftersträva jämställdhet mellan könen, då det egentligen handlar om att åtgärda underrepresentation av alla grupper i samhället.

Bredda utbudet

Enligt en rapport som nyhetsundersökningen Global Media Monitoring Report gjort är 80 procent av experterna i nyhetsmedier i världen män. När svenska Dagens Nyheter testade sig själva visade det sig att 70 procent av huvudpersonerna som figurerade i tidningen också var det. Här vill Rättviseförmedlingen inte bara radera ursäkten att det inte finns andra experter, utan även ta tag i påståendet att kvinnor oftare tackar nej.

– Vår uppföljningskampanj Tacka ja! ställer en rad följdfrågor: Är det verkligen så att kvinnor alltid tackar nej? Varför i så fall? Handlar det om sammanhanget eller hur frågan ställs? Vad kan göras?

Även om Rättviseförmedlingen av naturliga orsaker kommit till Finland via finlandssvenskar ligger utmaningen i att engagera tillräckligt många människor oberoende av språk eller bakgrund.

69 procent av Rättviseförmedlingens medlemmar på Facebook är kvinnor, något som Österberg förklarar är sensationellt bra för ett projekt för jämställdhet och mångfald som annars brukar vara betydligt mer kvinnodominerat. Ingen direkt uppföljning av verksamheten är gjord än, men däremot finns tusentals föreslagna namn och många nöjda efterlysare. Resultatet hänger inte på vem eller hur många som faktiskt anlitas i slutändan.

– Magin handlar om alla de som letat själva för att vi utmanat och inspirerat dem att göra det. På frågan om hur vi vet att tipsen är bra brukar vi svara att det i första hand handlar om att bredda utbudet av alternativ.

Utmaning att bli tillräckligt stort

Rättviseförmedlingens Finlandsfilial är den första utanför Sverige men också i Italien och Norge puttrar intresset. Bakom importen står jämställdhetsgruppen Gamma som tidigare fungerade under tankesmedjan Magma. Nu har man flyttat över till Marthaförbundet eftersom gruppen anser sig passa bättre där. Enligt Malin Österberg blir utmaningen för den finska filialen att forma ett tillräckligt stort nätverk.

Det här är
rättvise-förmedlingen
  • Rättvise-förmedlingen hjälper den som söker folk för intervjuer, paneler och annat, att berika projekten med personer ifrån underrepresenterade grupper.
  •  På så vis vill man samarbeta för att korrigera skevheter som bygger på gamla föreställningar om bland annat kön, ursprung och fysiska förutsättningar. Vem som får göra vad, och vilka som får synas.
  • Bland organisationer som fått hjälp finns Sveriges Radio, Dagens Nyheter, Karolinska Institutet, Sveriges riksdag, Svenska Filminstitutet, NRK, Nordisk Film, EMI Music och många fler.
  • I Finland drivs Rättviseförmedlingen på både finska och svenska av jämställdhetsgruppen Gamma.

– Förstås finns det också lokala grejer att tänka på som tvåspråkigheten till exempel. Det har vi i Sverige ingen erfarenhet av, utan blir något man måste våga prova sig fram till här. Kan till exempel Rättviseförmedlingen efterlysa svenskspråkiga experter?

Ordförande Jeanette Öhman menar att Gamma är rätt grupp att ta Rättviseföreningen till Finland eftersom man är obunden. Hon tycker att nätverket är ett fantastiskt ini­tiativ men tillägger att allihop sköter verksamheten vid sidan av andra jobb. Enligt henne krävs det tid och energi för att få allt att fungera.

– Sen är vi ju bara de som verkställer efterlysningarna och tipsen. Rättviseförmedlarna är alla de som är med och tipsar om alternativ till de överrepresenterade.
Enligt Gammamedlemmen Karin Hautamäki har Sverige kommit längre i jämlikhetsdebatten.

– Diskussionen är vildare där. Det ska bli intressant att ta del av responsen här, efterfrågan på nätverket är obestridbar. Även om Rättviseförmedlingen av naturliga orsaker kommit till Finland via finlandssvenskar ligger utmaningen i att engagera tillräckligt många människor oberoende av språk eller bakgrund.

Nätverket ska inte bli ett explicit finlandssvenskt ärende.

Läs mer på facebook.com/RattviseformedlingenIFinland