”Det är bara ordbajseri”

Enligt Nordkalk orsakades olyckan i Luleå av att kalkdamm och ånga strömmade ut i schaktet runt kalkugnen.

Så står det i företagets egen utredning om olyckan.
– Och sen då, avbryter Gustaf Seppelin när han får utredningen uppläst för sig.
Nordkalks uppfattning är att ingen enskild händelse ensam har haft direkt eller avgörande betydelse för olyckan i Luleå. Det är i stället flera på varandra följande händelser som lett fram till olyckan, anser bolaget.
När Arvid Solli, Gustafs pappa, läst färdigt lägger han ifrån sig pappren.
– Det här är bara ordbajseri, säger han.
Han har ringt otaliga samtal efter olyckan för att ta reda på hur man hanterar de stora kalkklumpar (sinter) som bildas och som leder till produktionsstörningar vid andra kalkugnar.
I Norge kylde de i en liknande situation ner kalkklumpen i flera dagar med små mängder vatten. När de fick ner klumpen höggs den sönder mekaniskt.
Vattenhyvling
Nordkalk hänvisar till att de använt så kallad vattenhyvling och mera vatten än vad som användes i Luleå vid kalkugnen i Brahestad.
Arbetsmiljöverket i Sverige utreder nu om det skett ett brott mot arbetsmiljölagen i Luleå. När den utredningen är färdig överlämnas utredningen till polis och åklagare.
– Vi har inga kommentarer till skuldfrågan, säger Eva Feldt, kommunikationsdirektör vid Nordkalk i Sverige.

Trygg arbetsmiljö?
Nordkalk är en finländsk koncern med 1200 anställa i nio länder.
På Nordkalks hemsida står att företagets policy är att arbetsmiljön ska vara trygg för alla. Vad betyder det, koncernchef Bertel Karlstedt?
– Det betyder att de anställda ska vara vid god vigör, god hälsa och kunna lite mer när de åker hem än vad de gjorde innan arbetspasset, säger han.
Underleverantörernas ansvar i arbetsmiljöfrågor regleras i kontrakt med Nordkalk.
– På våra orter, på våra arbetsplatser agerar man enligt våra regler och föreskrifter.

Gustafs pappa Arvid Solli bad Hbl fråga Nordkalks chefer om de är beredda att låta sina barn göra samma sorts jobb som Gustaf gjorde.
– Om mitt svar här var nej, så borde jag stiga åt sidan. Om jag ansåg att vi på våra enheter har arbeten som är så farliga att jag själv eller mitt barn inte bör göra det så står sakerna inte rätt till, säger Karlstedt