Foto: Tor Wennström. Tuula-Maria Salonen har satt upp skyltar i norra Haga för folk skall plocka upp hundbajset.

Hon lobbar mot hundbajset

I Norra Haga lyser hundbajset med sin frånvaro – tack vare flitiga medborgaraktivister. Initiativtagaren Tuula-Maria Salonen har till och med fått presidentens stöd i sin kampanj.

Snön smälter och därmed har kampen mot hundbajset inletts. En som jobbar hårt mot hundbajset är Tuula-Maria Ahonen, journalist och initiativtagare för rörelsen Ett skräp om dagen. Under ett veckoslut samlade Ahonen nyligen tre fyra plastpåsar fulla med bajs i området runt sitt hem i Norra Haga.

– För tio år sedan plockade inte heller jag upp efter min hund Susi. Jag levde i okunskap och tänkte att bajset ändå förmultnar.

Men en gång halkade Ahonen på en lort i parken. Det kunde ha gått riktigt illa.

– Jag föll omkull, men som tur var slog jag inte huvudet. Jag kunde ha hamnat på en anstalt för rehabilitering av hjärnan. Men det är också förtretligt när bajset fastnar på barnvagnshjul som ständigt måste rengöras. Och så ser det fult ut.     

Ahonen har också designat affischer där president Sauli Niinistö uppmanar folk att anta Ett skräp om dagen-rörelsens utmaning att plocka upp hundbajs och annat skräp. Hennes rörelse fick Niinistös stöd under valkampanjen inför presidentvalet.

– Jag står för designen och min man har satt affischerna i en plastficka för att regnet inte ska skada dem. Vi har tydligt märkt att hundbajset minskat där vi hängt upp affischerna. Vem som helst kan printa ut dem på vår hemsida och hänga upp dem, säger Ahonen som också ringt byggnadskontoret och beställt två skräpkorgar för bajset i parken.

Skräpkorgarna pryds av färggranna målningar, skapade av en konstnär som Ahonen anlitat.

– Skräpkorgarna har stått här i ett halvt år utan att någon klottrat graffiti på dem. Det visar att folk uppskattar medborgarkonst.