Foto:Tor Wennström

”Vladimirovaffären grävs upp om Väyrynen går vidare”

I presidentvalets andra omgång höjs insatserna. Om Paavo Väyrynen är med får han finna sig i att Vladimirovaffären börjar spöka igen. Det förutspår Lasse Lehtinen, mannen bakom Martti Ahtisaaris framgångsrika kampanj 1994.

–Om Timo Soini eller Paavo Väyrynen möter Sauli Niinistö i andra omgången får vi en försenad EU-omröstning. Då får vi också se en annorlunda Niinistö – en som inte kan vara lika försiktig som nu.

Om Väyrynen är med i andra omgången kan han, enligt Lasse Lehtinen, vara säker på att den gamla, för en yngre generation nästan okända, Vladimirovaffären dyker upp.

– Niinistös läger använder garanterat Vladimirovkortet i det läget.

Lehtinen har i övrigt svårt att se några stora överraskningar inför första omgången i det här skedet mera.
– Det borde i så fall ske några stora avslöjanden om någon kandidat. Det enda åt det hållet är journalisten Pekka Ervastis försök att i Suo­men Kuvalehti ifrågasätta Pekka Haavistos påstådda gästprofessur i Bristol. Men många journalister är unga och sympatiserar med Haavisto så de vill inte gräva i saken.

Om Lehtinens partikamrat Paavo Lipponen går vidare så räknar han med att Niinistö får gå en hård match mot en politiker som levt också utan EU och med Sovjet.

– Det blir spännande för då kan Lipponen utnyttja sina referenser till fullo.

Lehtinen har bara stött på en verklig överraskning i valrörelsen: Den ”nya” Väyrynen.
– Väyrynens nymornade självironi har överraskat mig. Jag har känt mannen i mer än fyrtio år och det är första gången jag sett honom vara självironisk.

– Jag tror ju inte att den är äkta så man får se om det håller ända till slut.

– Vi har suttit samtidigt i EU-parlamentet och då tog han sig själv mycket på allvar.

Väyrynens nya image tilltalar speciellt en yngre generation, lite på samma sätt som Paavo Lipponen, tycker Lehtinen.
– Lipponen fick mest stöd av unga under 24 år när han ställde upp. Jag tror de kände igen honom som dockan från tv-satiren Itse valtiaat.

Valkampanjen har i Lehtinens ögon varit trög och tråkig. Men väljarna börjar i alla fall ha sina sympatier klara.
– Enligt amerikanska undersökningar kan fyra av fem inte följa med innehållet i valdebatterna, men alla kan tolka kandidaternas kroppsspråk. Det är så väljaren bestämmer om kandidaten är pålitlig och ärlig eller inte.
– Televisionen är en god lögndetektor.

Undviker Ryssland
Lehtinen påpekar att presidentkandidaterna inte förmår tala klarspråk om Ryssland.
– Kandidaterna vill inte gå in på några detaljer för då blir det pinsamt, och utfrågarna är inte så pålästa att de kan gå vidare.

Läs hela artikeln i Hbl.