Storstjärna på besök. Renny Harlin är alltjämt Finlands mest framgångsrika regissör i Hollywood. Foto: Leif Weckström.

Renny Harlin drömmer om Mannerheim

Renny Harlin har inte skrinlagt sin Mannerheimfilm. – Jag skriver manus till historien om min Mannerheim. Den filmen skall handla om marskalken och kärleken.

Uppståndelsen var stor då filmregissören Renny Harlin i fjol hoppade av det utdragna Mannerheimprojektet. Motgångarna blev för stora för Harlin och regissören Dome Karukoski fick ta över. Nu omarbetar Karukoski det ursprungliga manuset.
Men Harlin håller fast vid Mannerheim som ett framtidsprojekt.
– Jag skriver manus och hoppas att minnet av den film som inte blev av skall försvinna, säger Harlin.
– Jag ville koncentrera mig på Carl Gustaf Mannerheims kärleksrelationer, på det han saknade i sitt liv och på alla tragedier. Min film skulle vara en kärleksfilm, inte en krigsfilm.
Renny Harlins nya bidrag till bioduken är dock en krigsfilm. 5 Days of War för oss till Georgien och kriget som utkämpades mellan Ryssland och Georgien i augusti 2008. Kriget skildras ur ett par krigskorrespondenters perspektiv.
– Jag intervjuade ett dussin utrikeskorrespondenter, främst från USA och Tyskland. Den största överraskningen för mig var dels att de faktiskt vågar ta sig till extremt farliga områden men framför allt att de lyckas få ut sitt budskap.
– Dagens informationsförmedling färgas av ekonomiska och politiska intressen. Alla de nyheter som serveras är inte sanna, framför allt inte i USA.
En del nyheter når aldrig publiken och det gäller bland annat just det korta men brutala kriget mellan Ryssland och Georgien. Flera av de kända skådespelarna i 5 Days of War var förbluffade över att de aldrig hade hört talas om det här kriget. Bland kända namn finns Andy Garcia som spelar Georgiens president, Micheil Saakasjvili.

På Georgiens sida
Kriget mellan Georgien och Ryssland utbröt den 8 augusti 2008, som en reaktion på en lång tids oroligheter efter att Sydossetiska republiken, med stöd av Ryssland, velat bli självständigt från Georgien. EU har i en rapport från 2009 slagit fast att Georgien med nattliga bombningar i Sydossetien startade kriget.
Renny Harlin hävdar motsatsen.
– Det var Ryssland som inledde krigshandlingarna och som tvingade georgierna att försvara sitt land. Meningsskiljaktigheterna vid gränsen hade pågått i flera år, säger Harlin vars film tar parti för Georgien.

Fick du ekonomiskt bidrag från Georgien?
– Nej, inte pengar men vi fick filma på stängda områden.
I filmen används riktiga pansarbilar och bombplan i stället för digital teknik. Renny Harlin säger att just den här aspekten var en pojkdröm som infriades.
– Men det var också komplicerat och farligt. En dag när vi spelade in i en liten by kom plötsligt en flock kor rusande.
Reaktionerna på 5 Days of War har varit blandade.
– En del anser att jag inte är den rätte att göra film om ett så allvarligt ämne som ett krig, säger Harlin.
Mannen bakom filmer som Die Hard, Cliffhanger och Deep Blue Sea tänkte sig som ung en filmframtid i en annan genre.
– För tjugo år sedan producerade jag Rambling Rose. Då trodde jag att den genren skulle bli min specialitet. Jag drömmer fortfarande om att få göra en småskalig kärleksfilm.

Filmen 5 Days of War har finländsk biopremiär den 20 januari.