Foto: Karl Vilhjálmsson

En man, många heltidsjobb

En av de sista som gav sig in i presidentkampen är Vänsterförbundets ordförande Paavo Arhinmäki. Han är troligen den som har minst tid för kampanj. Tv-debatterna läggs på arbetsdagarna som minister. – Jag hinner inte sova så mycket som jag borde.

Då Arhinmäki ska beskrivas målas han ofta in i en roll, och ofta består målningen i massmedierna av klatschiga graffitifärger, fotbollshalsdukar och demonstrationer han medverkat i.

Arhinmäki förvånar sig över hur snabbt händelser ändå kryddas av myter, och citerar tidningen Satakunnan Kansa som skrivit att han en gång i tiden ”kastat sten” utanför presidentens slott, för att han deltog i de så kallade snyltgästernas tillställning på Salutorget.
– Men ”kastat sten”? Varifrån kom det?

På grund av Arhinmäkis kometkarriär inom politiken har många intervjuare tidigare rotat i vilka framgångsfaktorer som kan ha funnits i hans uppväxt i Böle utan att specifikt hitta något annat än Paavo Arhinmäkis egen person. Han blev en människa som vill påverka och han drar sig inte för att tala med folk på stan.
Arhinmäki påstår ändå inte att åldern inte skulle spela någon roll.

– Självklart har jag träffat några som anser att presidenten ska vara en äldre person. Men jag har också träffat dem som sagt att om inte jag hade ställt upp så skulle de inte ha röstat på någon. Att de inte har någon annan lämplig kandidat, säger han.

– Min generation har från början vuxit upp i en mer internationell värld. Men de politiska linjerna är viktigare än ålder. Det talas om unga rödgröna, men det finns också äldre som är rödgröna och unga som är väldigt konservativa.

Paavo Lipponen och Paavo Väyrynen har naturligtvis mycket mer utrikespolitisk erfarenhet, men Arhinmäki placerar sig ändå inte bland de mest oerfarna kandidaterna. Han räknar upp Nordiska rådet som en erfarenhet, där han varit ordförande för den finländska delegationen, och för tillfället sitter han i regeringens utrikespolitiska utskott.

– Det är där utrikespolitiken görs.
Arhinmäki skulle också vilja ta tillvara de kontakter han haft som minister med utvecklingsländer i utbildningsfrågor. Vid sidan om att backa upp ett starkt FN och fortsätta med fredsarbete och civil krishantering ser han utbildningfrågor som något Finland kan bidra med som ett trumfkort för världsfreden. Unga människor och kvinnor är nyckelpersoner för att motverka konflikter, säger han.

Det mörknar. Den här självständighetsdagen kan Arhinmäki inleda balkvällen med att se på handskakningarna från tv-soffan. Regeringen behöver inte tåga in förrän vid halvniosnåret.
Som minister blir han tvungen att sitta mycket i ministerbilen och hasta vidare från morgon till kväll, och cyklisten i honom lider ibland.

– Det kan låta konstigt, men nu för tiden har det här med att åka metro blivit något som känns verkligt skönt. Att bara få åka metro, bland andra.
Helsingforsstämpeln ifrågasätter han.

– Det är alltid helsingforsare som beskylls för att inte veta något om resten av landet, medan politiker från andra regioner inte behöver höra något liknande. Jag har under min tid rest runt i alla valdistrikt.

Han blir märkbart irriterad också över att Suomen Kuvalehti skrivit om hur hans kommande pappaledighet i vinter påverkar kampanjen.
– Min pappaledighet infaller inte under kampanjen. När något en gång blivit fel är det så svårt att rätta till. Men det är klart, vi kan inte bestämma exakt när barnet kommer