Upplyst. Journalistiskt mår Ny Tid bra, men ekonomiskt kunde tidningen må bättre, tror nye chefredaktören Fredrik Sonck. Foto: Cata Portin.

"Ny Tid ska vara en alternativ röst"

Fredrik Sonck, nyutnämnd chefredaktör för Ny Tid, ser fram emot att öka insikten om tidningens betydelse i den finlandssvenska offentligheten.

Det blev journalisten Fredrik Sonck som efterträder Nora Hämäläinen på posten som chefredaktör för den finlandssvenska fria vänstertidningen Ny Tid. Sonck har tidigare vikarierat som chefredaktör på tidningen men säger ändå att han nu står inför en rejäl utmaning.

– Rent professionellt är det ett jobb med stor flexibilitet där jag har chans att påverka både innehåll och form. Ny Tid har också en fantastisk skara medarbetare som skriver initierade texter om allt från litteratur till ekonomi och politik.

Sonck hoppas att han kan upprätthålla den kulturdebatt som lyckas blicka ut från Svenskfinland och Finland samt plocka influenser från hela världen.

Hur mår Ny Tid i dag?

– Journalistiskt riktigt bra, men visst finns det alltid utrymme för förbättring. Ekonomiskt har Ny Tid däremot länge tackla ett underskott. Min uppgift blir att försöka få fason på budgeten utan att det sker på bekostnad av innehållet. Både prenumeranter, annonsörer och bidragsgivare borde bli fler. I synnerhet hoppas jag att bidragsgivarna inser vilken viktig roll Ny Tid har i den finlandssvenska offentligheten.

Ingen vänsterpropaganda

Enligt Sonck är en vanlig fördom bland dem som inte läser Ny Tid att tidningen skulle vara någon sorts propagandaorgan för statssocialism.

– Vilket förstås inte är sant. Ny Tid erbjuder snarare en generell väns- teranalys, något som inte är unikt inom den generella kulturdebatten. Dagens Nyheter till exempel, kör med en stark borgerlig ledarsida medan kulturen har ett vänsterperspektiv. Nyliberal kulturbevakning ser man däremot rätt sällan.

Att tidningen inte är dogmatisk ser Sonck som viktigt. I stället ska de enskilda skribenterna ha stor frihet att angripa frågor utifrån en egen synvinkel. Angelägna frågor är till exempel välfärd, ekologi och antirasism.

I dag har Ny Tid en upplaga på cirka 2 000 exemplar och utkommer en gång i veckan. Enligt Sonck består läsekretsen i första hand av akademiker och kulturarbetare. Fler studenter kunde vara en potentiell ny läsargrupp.

– Jag tror på att människor kan och vill läsa också längre texter, i den mån de har tid.

Var ser du tidningen om tjugo år?

– Jag hoppas att den fortfarande är en viktig alternativ röst i den finlandssvenska offentligheten, förhoppningsvis med ordnad ekonomi. Jag tror vi kommer ha mycket att skriva om de kommande åren. Den ekonomiska krisen är också politisk och kulturell, där finns massor av perspektiv som inte prövats. Och så kan jag lova att en layoutreform är på gång.