Populär i razzior. Jens Lapidus romaner läses både inne i och utanför fängelset.

Hälsningar från det miserabla livet

Om Jens Lapidus fick anbudet att försvara en brottsling som sommarens massmördare i Oslo skulle han överväga uppdraget noga. – Principen om att alla har rätt till ett försvar i en rättsstat är glasklar. Men jag skulle grubbla på vad ett sådant uppdrag innebar för min familj.

Frestelsen var oemotståndlig. I sin nya roman, Livet deluxe, beskriver Jens Lapidus omsorgsfullt ett flickrum, bebott av romanens kvinnliga huvudperson, gangsterdottern Natalie. I Natalies bokhylla finns en handfull böcker, bland annat två av "den där advokatförfattaren".
– Man måste kunna skoja lite. Filmregissörer brukar gilla en cameoroll, det här blev en cameobok, kommenterar Lapidus själv.
På Helsingfors bokmässa var Jens Lapidus en av publikmagneterna och rusade mellan scenerna. Hit kom han direkt från Oslo.
– I Norge vill man inte längre nämna sommarens mördare vid namn. Man kallar honom för ABB-mannen eller för "han som gjorde det där fruktansvärda i somras", berättade Lapidus.
Geir Lippestad som försvarar ABB-mannen har i en intervju vittnat om den utmaning detta innebär för hela hans liv och hans familj. Jens Lapidus säger att också han skulle tvingas tänka efter innan han accepterade ett motsvarande uppdrag.
– Skulle jag klara av det och hur skulle det vara för min familj ifall vi blev hotade?
Hierarkin i fängelser är ett regelverk och ABB-mannens status kommer att vara låg. Jens Lapidus påpekar att försvarsadvokaten inte har något att säga till om hur en klient skall skyddas i ett fängelse. När domen har avkunnats är advokatens uppdrag slutfört
– Ibland sitter jag med klienter som skvallrar på medbrottslingar i ett polisförhör och inser att nu riskerar de att råka illa ut. Varje gång en ny brottsling anländer till en fängelseavdelning beställer någon annan på avdelningen upp domen. Tjallare, kvinnomisshandlare och pedofiler ligger sämst till.
Gangsterdotter med stil
Stockholms undre värld är också Jens Lapidus värld. I egenskap av offentligt anställd advokat försvarar han varje dag små och stora skurkar av vilka många har gett uppslag till trilogin Stockholm noir. Del tre, Livet deluxe, utkom i somras och här återser vi gangstrarna från Snabba cash, bland dem JW som drömmer om att bli en stekare och Jorge som vill göra det stora klippet. Bokens nykomling är polisen Martin Hägerström som byter identitet i jakten på ekonomisk brottslighet styrd från fängelset. Och så möter vi som sagt den revanschlystna Naralie, dottern till den jugoslaviske maffiabossen Radovan Kranjic.
– Många har anmärkt på bristen på kvinnliga personer i mina böcker. Men under mina år som försvarsadvokat har jag aldrig mött en kvinnlig maffialedare, säger Lapidus.
Porträttet av jetsetprinsessan Natalie Kranjic krävde omsorgsfull research. Hon beskrivs som extremt märkesnoga (gärna Diane von Furstenborg), välsminkad och utstuderad i valet av parfym.
– Jag hade flera möten med unga tjejer på stan. De hjälpte mig med Natalies karaktär. Min fru undrade säkert vad jag pysslade med.
Nytt i Livet deluxe är också inkännande skildringar av komplicerade relationer mellan föräldrar och barn.
Män bakom galler läser gärna Jens Lapidus romaner. När svensk polis gör en razzia brukar två fynd vara mer regel än undantag – dels planschen med Al Pacino som Scarface, dels någon av Lapidus romaner. Men vilka kommentarer har fängelsekunderna?
– Oftast är de nöjda. Fast ibland klagar någon på att de använder en annan drog än den jag har beskrivit.
Sju år med skurkar
I sju år har Jens Lapidus levt med sina gangstrar. Han säger att han tänker på dem dagligen, att de har varit hans vänner och att det är sorgligt att ta farväl. Däremot avvisar han alla insinuationer om att han skulle ha romantiserat livet som kriminell.
– Mina brottslingar lever ett miserabelt liv, fjärran från glamouren. De är rädda, de missköter sin hälsa, de har mardrömmar och deras relationer med släktingarna är urusla. Det är inte ett liv att avundas.
Bokens värdetransportrånare flyr till en sunkig vardag i Thailand. Det är de inte ensamma om – flera svenska brottslingar lär gömma sig i den enorma koloni av svenskar som varje år drar till värmen och det billiga livet.
– Det ryktas om att en hel del kriminella passade på att "försvinna" i samband med tsunamin, rapporterar Lapidus.
Stockholm noir-trilogin blev en succé, i synnerhet bland unga män. Vad har överraskat dig mest i reaktionerna?
– Att så många av mina läsare inbillar sig att jag är någon av karaktärerna i boken. Folk vill gärna att författarna skriver självbiografiskt men det gör jag inte. Att skriva inlevelsefullt är inte detsamma som att skriva om sitt eget liv.
På gång just nu är en samling noveller. Jens Lapidus säger att han kommer att skriva en ny roman så småningom men att det känns skönt att inte veta när det blir och vad den handlar om. Förmodligen blir det en deckare.