Jämförd med Nesbø. Thomas Engers hjälte Henning Juul har vissa drag gemensamma med Harry Hole. Foto: Cata Portin.

Thomas Enger skapar ny hjälte på Oslos gator

Sommarens massaker på Utøya kommer knappast att inspirera de norska deckarförfattarna. – Det vore fel att förvandla tragedin till underhållning, säger Thomas Enger som är Norges nya deckarförfattare.

Henning Juul är en ganska tilltufsad hjälte som vantrivs i miljöer som är snobbiga. Han livnär sig som duktig nyhetsjournalist och han förföljs av minnet av sin ende son som dog i en eldsvåda bara sex år gammal. Henning Juul är också norsk litteraturs nye huvudperson, skapad av författaren Thomas Enger.
Efter fyra misslyckade manus hade Thomas Enger lärt sig en grundregel som han höll fast vid när han skrev den första boken om Henning Juul.
– Jag insåg att jag måste skriva om sådant jag kände till. Henning fick bli nyhetsjournalist för det hade jag varit i nio år och jag vet hur branschen fungerar.
– Och så måste han vara intressant på något vis. Vad är det värsta som kan hända? frågade jag mig själv och insåg att det är ifall mina barn dör. Så då beslöt jag mig för att Henning skulle förlora sitt barn på ett traumatiskt vis.
Innan Thomas Enger började skriva debutromanen Skendöd gjorde han ett synopsis på en serie om sammanlagt sex böcker. Varje bok innehåller ett kriminalfall som Henning Juul med sin erfarenhet av grävande journalistik lyckas lösa men den övergripande historien är den våldsamma brand som tog livet av Henning Juuls son Jonas. Henning Juul misstänker att branden var anlagd och arbetar sig metodiskt fram till ett svar
När förlaget tackade ja och köpte hela serien kunde Thomas Enger börja skriva på heltid.
– För mig som är tvåbarnspappa och hade sagt upp mig från mitt jobb var detta ett stort besked, säger Enger
Två böcker om Henning Juul har utkommit. I den första, Skendöd, hittas en ung kvinna stenad till döds i parken Ekebergsletta i Oslo. I den andra, Fantomsmerte, rör vi oss bland gangstrarna i Oslos undre värld. En känd, före detta torped, sitter oskyldigt fängslad för mord och han visar sig sitta på intressant information om den brand där Henning Juuls son dog.
– I nästa bok blir det mera politik. En av huvudpersonerna är Henning Juuls syster och hon är minister, avslöjar Thomas Enger.
 

Nye Nesbø?
Har Norge fått en ny Nesbø? undrade en av de entusiastiska recensenter som skrev om Skendöd. Thomas Enger värjer sig för parallellen men medger att Henning Juul och Harry Hole (huvudperson i Jo Nesbøs böcker) har vissa likheter.
– Både Henning och Harry är karaktärer som det är lätt att sympatisera med. Läsarna tycker om dem och vill att det skall gå bra för dem. Och så är de väldigt duktiga på jobbet. Men annars är de ganska olika.
– Jag försökte verkligen skapa en karaktär som inte skulle påminna om någon annan. Men jag har också fått frågan om likheter mellan Henning Juul och Mikael Blomkvist i Stieg Larssons romaner.
I kriminallitteraturen är Oslo en farlig stad. Författare som Anne Holt, Unni Lindell, Jo Nesbø och nu Thomas Enger har sett till att de mest bestialiska brott begås i den norska huvudstaden.
– Oslo är en flott by och inte farligare än andra städer. Tänk på Henning Mankell – hur många litterära mord har inte begåtts i lilla Ystad? replikerar Enger.
Sommarens tragedi visade att verkligheten kan vara grymmare än dikten. Thomas Enger tror inte att de norska deckarförfattarna låter sig inspireras av explosionen i Oslo och massmorden på Utøya.
– Jag tror också att författarna kommer att vara försiktiga och inte skriva om någon som påminner om Anders Behring Breivik
När Breivik i somras dödade 77 människor befann sig Thomas Enger och hans familj i Egypten.
– Det var en konstig upplevelse att vara på semester när allt det hemska hände. Jag hade dåligt samvete över att jag inte var hemma och deltog i den kollektiva sorgen. Och trots att jag var så långt borta hemifrån har jag aldrig känt mig närmare Oslo.