Pia Juul skriver annorlunda deckare.

Pia Juul skriver annorlunda deckare

Hjalmar Söderbergs Doktor Glas är Pia Juuls favorit bland kriminalromaner. – Fast egentligen är Doktor Glas ingen deckare, säger Juul som själv skrivit en högst annorlunda mordgåta.

Bess är en medelålders kvinna, författare liksom sin skapare. En tidig morgon väcks hon av en skarp signal från dörrklockan, öppnar och möts av sin granne som meddelar att hennes sambo Halland blivit mördad och att hans sista ord varit att det är hon som har avlossat det dödande skottet.

Romanen Mordet på Halland inleds visserligen med ett mord men författaren Pia Juul är själv tveksam till om genren är deckare.

– Trots titeln ser jag den som en roman. Min tanke var hela tiden att skriva en roman som ligger i utkanten av en traditionell kriminalroman. Själv har jag alltid intresserat mig mera för de efterlevande än för de misstänkta i en kriminalroman.

I Mordet på Halland försöker Bess förtvivlat förstå varför Halland blev mördad. Undan för undan uppenbaras en rad hemligheter i Hallands liv samtidigt som läsaren får veta sådant som Bess hunnit förtränga. Ganska snabbt blir det klart att Halland varit Bess stora kärlek och att hon, för hans skull, offrat sitt äktenskap och sin dotter. När Bess lämnar hemmet vill dottern Abby inte längre träffa henne.

– Relationen mellan Bess och Abby är central. Det första Bess tänker på när hon fått beskedet om att Halland är död är att hon måste få kontakt med Abby. Försoningen mellan mor och dotter är ett bärande tema.

Allt eftersom Bess gör upp med sitt liv och sina tillkortakommanden flyttas fokus från Halland och hans mördare. Läsaren upptäcker att han läser en kriminalroman där mordet är sekundärt. Här finns många frågor av vilka de flesta förblir obesvarade.

PROFIL
Pia Juul
  • Ålder: 49 år.
  • Bor: I Köpenhamn.
  • Familj: Två döttrar, 24 och 9 år.
  • Karriär: Författare som skriver lyrik, noveller och romaner. Debuterade 2003 och har sedan dess gett ut sex böcker, bland dem diktsamlingen sade jag, säger jag och novellsamlingen Dengang med hunden. Romanen Mordet på Halland har nu kommit ut på finska (Hallandin murha, Atena). Sedan 2005 är Pia Juul medlem av Danska Akademien.
  • Kriminalroman jag rekommenderar: Det mesta av Håkan Nesser och Colin Dexter. Truman Capotes Med kallt blod är en fantastisk dokumentärroman. Och Hjalmar Söderbergs Doktor Glas är mycket bra men inte en traditionell kriminalroman.

Har läsarna klagat?
– Javisst, men de flesta har gett med sig.

– Mest nervös var jag för att läsarna skulle bli frustrerade över att den traditionella slutscenen, den där polisen förklarar allt och avslöjar namnet på mördaren, aldrig kom. Men många läsare har hört av sig och meddelat att de har listat ut mördarens identitet på egen hand.

Författaren Bess har lånat vissa drag av Pia Juul men inte alla. Pia Juul har varken övergivit sina barn eller sina läsare vilket Bess gör, när hon i ett anfall av missmod rymmer från ett läsarevenemang. Arvodet har hon fått i förskott.

– Mina uppdragsgivare har på grund av det kapitlet meddelat att de betalar mig först efter att jag har slutfört uppdraget.

– Men kom ihåg – jag är inte Bess och min man har inte blivit skjuten.
Den danska kriminalromangenren är inte alls lika stark som den norska. Danmark har Leif Davidsen men inte så många fler. Pia Juul säger att hon själv läser mycket kriminallitteratur, framför allt för underhållningens skull.

– En bra kriminalroman är ju spännande.

Mordet på Halland röstade av de danska läsarna till vinnare av Den Danske Banks litteraturpris. Pia Juul är på gång med nya dikter och en ny roman, som inte heller den är en klassisk deckare.
– Det blir åter en roman som utgår från ett mord. Man får genast på första sidan veta vem mördaren är.

Livet, inte döden. Pia Juuls deckare handlar om de anhöriga till ett mordoffer, inte de misstänkta.